Danmark går med i Merkels europakt

Danmark går med i Merkels europakt, fast landet inte är med i euron.
Då får danskarna vara med på euroländernas toppmöten i fortsättningen.

Det första-någonsin-toppmöte där alla EU-länders stats- och regeringschefer inte fick vara med, ägde rum i Bryssel på kvällen den 11 mars.
Det var bara för euroländer.
Fredrik Reinfeldt tyckte inte om det.

Men grannen och icke-eurolandet Danmark har dragit sin egen slutsats av nyordningen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen tackar ja till euro-ländernas inbjudan att delta i pakten på frivillig basis.
Rasmussen har såväl den socialdemokratiska oppositionen med sig på att gå med i Merkels pakt, som näringslivet.

Alltså , så länge pakten inte rör vid den danska arbetsmarknadsmodellen, baserad på kollektivavtal och att det är fack och arbetsgivarna som gör upp om lön. Inte politiker.

Det är inte konstigt att fackförbund i Europa har reagerat med största misstänksamhet mot denna pakt som föreskriver att löneökningar ska stå i samklang med produktivitet och, om det så krävs, ska till reformer kring centrala löneförhandlingar, stela lönemekanismer (höjningar kopplat till inflation, tex) och offentliga löner.

Men det är slutresultatet som räknas. Så för Danmark som har en av Europas mest flexibla arbetsmarknader, borde pakten inte vara ett problem.

För det står ju också i pakten om reformerna att de ska ske
”…i full respekt för nationella traditioner inom arbetsmarknads- och näringslivsrelationer och med bibehållande av oberoendet för arbetsmarknadsparterna i kollektivavtalförhandlingsprocessen. ”

Till skräckexemplet Wisconsin tycks Europa ha en bit kvar.

Nu återstår att se om finansminister Anders Borg och statsminister Reinfeltd tänker tacka ja till för Sveriges räkning till att vara med i pakten.

This entry was posted in Euron, Sverige och EU and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.