Bankunion? Låt oss fundera på saken

Nu går det undan.
När kommissionsordförande Barroso idag la fram sitt väntade förslag om en europeisk bankunion – vilket  är ett stort steg i integration – la han till att Europa behöver en skatteunion också.
– Vi kommer inte undan, vi måste bli en federation, sa han.

Så nu vet vi att när presidentkvartetten lägger fram sina tankar till oktobertoppmötet kommer nya, radikala förslag.

Stackars svenska regering. Som om det inte var plågsamt nog att grubbla över bankunionen.

Reinfeldt har avvärjt att bestämma sig om  svenskt deltagande i bankunionen ända sedan han idén lades fram på EUs toppmöte i juni.
Hans spontana svar var nej, eftersom han ”inte visste hur den skulle se ut” (fast alla som läser tidningarna hade ganska goda begrepp om det redan då.)

Apropå eurokrisen har Reinfeldt gång på gång efterlyst snabba, kraftfulla beslut. Men när snabba, kraftfulla förslag dyker upp, blir han tveksam:
”Vi måste här fatta rätt beslut. Risken är att vi fattar för snabba beslut som är illa genomtänkta”, sade han i riksdagens partiledardebatt i somras.

Finansminister Anders Borg som också efterlyst snabba, kraftfulla beslut vill inte heller ta ställning till bankunionen. Inte ens nu, när  förslaget  ligger formellt på bordet.
”Detta måste mejslas ut och det räcker inte med månader. Det kommer troligen att ta år innan det är på plats. Först då kan vi se om de svenska bankerna passar in i systemet, ” citeras Borg i Dagens Nyheter.

Så har det ju ofta varit i EU. Då glömmer Borg förstås att han förutspådde samma sak om den omvälvande europlus-pakten vilken bara tog ett par månader att få på plats.

Nåja. När den svenska duon väl funderat klart på frågan om bankunion, kanske de kan börja fundera på nästa steg som Barroso tar upp här ovan.
Ingen brådska. Europa går vidare utan dom.

 

This entry was posted in Euron. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.