Åh nej, inte ett sista-minuten-avhopp igen

Kommissionsordförande José Manuel Barroso och Herman van Rompuy reste igår till Kanada för att tillsammans med premiärminister Stephen Harper hålla ett högtidligt firande av att EU och Kanadas frihandelsavtal efter fyra år av förhandlingar äntligen är klart
…trodde dom.

Men Tyskland har hoppat av.
I Ottawa. Bara timmar innan mötet.

Den här gången var det inte som i Vilnius 2013 när EU:s regeringschefer satt uppklädda och bänkade vid middagsbordet och bara väntade på Ukrainas president Viktor Yanukovich för att kunna skriva på handelsavtalet.
Han hade ju som bekant fått ett bättre erbjudande från Moskva.

Nu är det tyska regeringen (i alla fall s-delen) som bromsar. Man vill inte gå med på den omstridda investerarparagrafen som gör det möjligt för bolag att stämma en regering för ett politiskt beslut som kan missgynna bolaget ekonomiskt.
Ekonomiminister Sigmar Gabriel säger att det finns tillräckligt med  rättssäkerhetsgarantier för investerare i båda länder redan.

”Populism” kallar EU:s handelskommissionär Karel de Gucht invändningarna mot investerarparagrafen och varnar tyskarna att det blir inget avtal alls, ifall de krånglar.

Vi får väl se vad Cecilia Malmström kan göra.

This entry was posted in Globalt maktskifte, Konkurrenspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.