Allt är inte dåligt – samlade ljusglimtar

Vi behöver en paus från dåliga nyheter. Har ni lagt märke till att den ekonomiska krisen smygande är på väg att lämna Europa?
Se bara tillväxten: (siffrorna från juli 2010 när det var som värst, fram till nu)

proxy

 

 

 

 

Grekland och Italien kämpar, men annars överstiger EU-ekonomiernas BNP nu vad den var år 2000 – med råge i flera fall. Irland har sannerligen kommit tillbaka från sin kris (den översta blå linjen).
CU_GZaWWwAAHQZE

 

 

 

Italien är åtminstone på väg åt rätt håll (+ 0,2 proc). Annars är det just nu östeuropéerna som brakar på snabbast. Och Spanien (+0,8 proc).

CTsKiF4XAAAP8e8

 

De dåliga statsfinanserna är  också på hyggliga nivåer igen.
I EU 28 har dessa gått från 2009 års snitt på 6,4 procents underskott av BNP till  2,5 procent  2015 (på väg mot 2,0 procent 2016).
17 EU-länder har faktiskt fått lämna skampålen och övervakningen  som kallas ”excessive deficit procedure”. Tre andra väntas skrivas ut före årets slut (Irland, Portugal och Slovenien) och två har aldrig varit där (Estland och Sverige).

Det kanske inte är så mycket att hurra för men EU-ländernas samlade forskningsanslag har ändå ökat. Till drygt 2 procent av BNP (det var trots allt låga 2,76 procent 2004).

Tillväxt och forskning ger fler jobb. Arbetslösheten i EU 28 är nu nere i sitt lägsta (10,7 proc) sedan september 2009, innan krisen bröt ut på allvar.
euro-area-unemployment-rate

Goda nyheter även för unga arbetslösa – nära en halv miljon fler av dem har hittat jobb det senaste året.

Och så en riktigt bra nyhet för att runda av.  CO2-utsläppen går utmärkt att minska – som Norden tidigare har bevisat – utan att därför skjuta ekonomin i sank.
EU totalt har också lyckats bryta vad som sett ut som en tvungen koppling mellan ökade utsläpp och ökad ekonomisk tillväxt.
Sedan 1990 har nämligen tillväxtökningen i EU varit 43 procent samtidigt som CO2-utsläppen minskat  23 procent.

CUGoX_rUsAEkQme

Flyktingkris?
Om vår medmänsklighet överlever, kan vi glädja oss åt EU-kommissionens prognos att den kommer innebära en liten stärkning av våra finanser – mellan 0.2 och 0,5 procent av BNP.

 

This entry was posted in Euron and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.