An offer they can´t refuse…

Alla grekiska politiker som önskar sitta i en grekisk samlingsregering, måste skriftligen intyga att de ställer upp på de reformkraven som långivarna har ställt på Grekland.

Kravet från eurogruppen skickades iväg medan grekerna fortfarande diskuterade hur en samlingsregering ska se ut.
”Förödmjukande”, ansåg oppositionens ledare som vägrat i över ett års tid att godkänna villkoren och den samlingsregering som alla trodde var i stort sett klar, var inte alls klar längre.

”Vi kommer att samarbeta med den nya regeringen OM de godtar reformkraven”, förklarade EU-kommissionären Olli Rehn på presskonferensen med Mr Euro, Jean-Claude Juncker.

Det är ett fritt val, förstås. Men utan det skriftliga intyget betalas inte nästa lån från euroländerna till Grekland ut.

Papandreous Pasok har hittills mer eller mindre motvilligt ställt sig bakom reformer, oppositionens Nea Demokratia har inte gjort det.
Men måndagens besked var ett erbjudande som oppositionen knappast kan avslå.

Även Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har fått ett erbjudande han inte kunde avslå.

I Cannes, vid sidan om G 20-mötet meddelade Merkozy att Berlusconi nu skulle gå ut och inför världspressen frivilligt bjuda in EU och IMF att sända inspektörer till Italien som övervakar att hans utlovade reformer genomförs.
”… bland annat en pensionsreform och en reform av arbetsmarknaden… påminde Juncker.

Det blir svårare och svårare att upprätthålla fasaden av självständig inrikespolitik i de mest skuldbelastade länderna.

This entry was posted in Euron and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.