Anders Borg lovar inget bestämt

Så kunde EU:s finansministrar besluta om steg ett i bankunionen – ECB tar över ansvaret för att övervaka alla banker i Europa.
Mötesordförande ville ta upp en liten applåd i salen fast de flesta ministrar var mer upptagna med att gräla  om steg två och tre i bankunionen – så mycket besvärligare.

Det tog ändå sin lilla tid att bli överens. Först skulle man enas mellan euroländerna. Sedan skulle icke-euroländerna Storbritannien, Sverige och Danmark få igenom sina tre krav:
* De kan vara med (om de vill),
* De får full rösträtt,
* Euroländerna får inte ta några beslut i ECB:s bankövervakning som påverkar EU:s inre marknad och därmed icke-euroländer. (Lite svårt men med lite ändringar i EBA så var man hemma.)

Bara för att de tre har fått igenom sina krav,  har de  inte därför sagt att de tänker vara med i bankunionen.
De tänker på saken lite till.
Utom Storbritannien som har tänkt klart och inte vill vara med.

För Anders Borg är det inte särskilt frestande att hoppa ombord. Sverige domineras av fyra storbanker på svaga ben. Hälften av omsättningen sker utomlands och Europa är fortfarande i lågkonjunktur.
Den andra hälften vilar på en svensk skakig bostadsmarknad som riskerar att  kollapsa vid nästa hårda storm.

Går det illa, så skulle en Anders Borg-inom-bankunionen, inte ensam få bestämma om en svensk bank ska räddas med skattebetalarnas pengar. Han skulle vara tvungen att följa en mer objektiv värdering från ECB.

Euroländerna ska nog inte vänta på Sverige, jag tror att Borg föredrar att bestämma efter eget huvud.

This entry was posted in Euron, Övrigt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.