Är det den tysk-franska motorn vi hör mullra?

Frankrikes parlament utövar idag sin suveräna rätt att besluta om budgeten för 2015.  Vilket inte är riktigt sant, för Frankrike har avtalat bort den rätten i överenskommelser med övriga EU.

Den franska regeringens förslag innebär besparingar på kring 20 miljarder euro nästa år vilket får budgetunderskottet att ändå hamnar på runt 4,4 procent av BNP.
Först 2017 planerar regeringen att vara nere inom den gräns som euro-reglerna kräver av Frankrike: 3 procent av BNP.

Den här extra tiden har den franska regeringen inte fått EU:s tillstånd att tillåta sig. 2015 ska underskottet redan vara nere.
”Det är vår suveräna rätt att besluta själva”, säger trotsigt finansminister Michel Sapin.

Kommer de undan med det?
Elyséepalatset läcker till den franska pressen att det nog ska ordna sig. För det första ska EU-kommissionen ta två veckor på sig att granska den franska budgetplanen vilket för oss fram till den 30 oktober… och då är det bara dagar innan Barroso-kommissionen slutar.

Alla vet att den 4 november kommer Juncker-kommissionens ekonomiska prognos vilken kommer att visa på fortsatt stagnation och lågkonjunktur – vore väl korkat att då kräva av Frankrike att bromsa in ekonomin ännu mer genom att göra nedskärningar?

Men framförallt – Tyskland sägs (enligt Paris) ha lovat den franska regeringen att inte rösta för att Frankrike skulle bötfällas för det franska underskottet.  Om nu EU-kommissionen envisas med att tjata om regelbrott.

Skulle Merkels regering verkligen ha gått med på det?, efter allt tufft tal hemmavid, om att alla länder som dragit sig på skulder måste spara.

Kanske.
Nya siffror understryker hur tysk ekonomi nu bromsar in rätt hårt. Att spendera pengar på att stimulera ekonomin ki Europa anske inte längre verkar vara en så dum idé i tyska ögon.

I fransk press sägs att Berlin och Paris har bett de två ekonomerna Jean Ferry-Pisani och Henrik Eberlein att till november ta fram en gemensam plan för reformer (franska, gissningsvis) och investeringar (tyska, får man tro?).

Den 20 oktober ska  finansminister Michel Sapin mötas med sina tyska kollegor Wolfgang Schäuble och Sigmar Gabriel i Berlin för att diskutera ”praktiska omedelbara åtgärder” för att få igång ekonomin igen (och den franska budgeten, tillägger Schäuble).

Kanske är det den tysk-franska motorn vi hör mullra igång igen i bakgrunden, efter att ha stått stilla sedan Nicholas Sarkozy lämnade Elyséepalatset i juni 2012.

 

This entry was posted in EU:s maktbalans and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.