Arge Dave möter milde Dominik

I London svor David Cameron i parlamentet på måndagen, att han inte tänkte betala extra 1,7 mdr euro, en ”oacceptabel” räkning som EU ”överfallit honom med ur bakhåll” på ett ”avskyvärt” sätt.
Han hade då redan anklagat EU-byråkraterna för att vilja sno åt sig brittiska skattebetalares pengar för egen räkning.

I Bryssel malde samtidigt inför pressen den blyge och knastertorre polske EU-tjänstemannen och vikarierande budgetkommissionären Jak Dominik på, om;
att alla EU-länder klubbat denna procedur enhälligt,
att proceduren med uträkning av budgetavgift var likadan varje år,
att uträkningen byggde på siffror från det brittiska statistikmyndigheten,
att britterna har haft många tillfällen att reagera på att summan i år blev hög,
att London fått den slutgiltiga sammanställningen för tio dagar sedan,
att EU-kommissionen inte vann något på omräkningen utan förlorade 420 miljoner euro,
att EU-budgeten inte vinner en cent – taket för EU:s budget beslutas av toppmötet för sju år framåt och får inte ändras  upp eller ner – utan justeringen handlar om att omfördela mellan EU-länder utifrån deras de facto bruttonationalinkomst.

”Var Dominik förvånad över Camerons reaktion?” undrade pressen.
”Ja,” svarade Dominik storögt.

”Tror Dominik inte ändå, med tanke på att siffran för Storbritannien blev så hög och att frågan nu inte längre är teknisk utan politisk, att Cameron slipper att betala hela summan den 1 december som reglerna säger?”
”I så fall”, sa Dominik, ”måste siffran för den brittiska rabatten också tas upp för omförhandling. Jag har svårt att tro att övriga EU-länder skulle låta den kvarstå.”
För samma uträkning som höjer den brittiska EU-avgiften för 2015 med 1,7 mdr euro  höjer också den brittiska rabatten på deras EU-avgift med drygt 500 miljoner euro.

Vem vinner dragkampen, högljudde Cameron eller stillsamme Dominik?

Italiens premiärminister, som också fick en rejäl sluträkning, lovade  i hettan efter Camerons utbrott på toppmötet att snabbinkalla ett extraordinärt finansministermöte för att diskutera saken.
Det har Matteo Renzi därefter ”glömt” bort.

Holländske Mark Rutte som också får betala extra, visade sympati på toppmötet men la till att självklart tänkte Holland betala om siffrorna var korrekta.
Hans finansminister Jeroen Dijsseelbloem har därefte rmeddelat att siffrorna stämmer utmärkt.

De flesta övriga EU-länder fick i år tillbaka på sina EU-avgifter (Sverige år runt 1 miljard tillbaka) och har ingen större anledning att riva upp en enhälligt beslutad och väl beprövad budgetprocedur för att stötta Cameron.

Framförallt vet vi nu, tack vare den torre byråkraten Dominik, att sluträkningen utgör en omfördelning mellan länder – utan att EU-budgeten får bli större eller mindre.
Det betyder att om Cameron slipper betala måste något annat EU-land göra det istället.

Det här gör det svårare för Storbritannien att stanna i EU,” hotade Cameron.
Jaha.

This entry was posted in Övrigt and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Arge Dave möter milde Dominik

  1. ylvanilsson.se says:

    Budgeten är fastlagd för sju år framåt inkl tak för varje enskilt år. Vad varje land ska betala exakt avgörs av vars och ens BNI (plus en del annat….). Alla betalar preliminärt i tolftedelar varje månad, slutavgift fastställs i oktober. Slipper UK sin slutavgift, måste dessa pengar hämtas från någon annan för EU-budgeten ska stanna på tidigare bestämd summa och får aldrig hamna på varken minus eller plus. Misstänker att kreativ bokföring (som skulle kräva enhällighet plus Europaparlamentet = medbeslutande) vore fördragsbrott och då måste väl domstolen tystas…

  2. Bengt O. says:

    Men om britterna slipper betala slipper ju andra länder (även Sverige väl?) att betala påbröd på finansieringen av rabatten? Kan inte det bli en räddningsplanka för Cammie? Men budgeten måste väl i så fall omförhandlas och skäras ner såvida man inte hittar några miljarder genom kreativ bokföring?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.