Bankunionens nordiska vinkel

Någonstans i finansministerns tankearbete, uttryckte Borg en vilja att diskutera bankunionen saken med Danmark först.
Kanske gjorde han det på Cypern under helgens finansministermöte, med danska ekonomiministern Margrethe Vestager.

Danmarks centralbankschef Nils Bernstein gick för sin del ut för några dagar sedan och meddelade att Danmark måste delta konstruktivt i samtalen om en bankunion.
Ekonomiminister Margrethe Vestager sa detsamma på Cypern till pressen.

En risk, som danskarna funderar över,  av att ECB delar ut och drar in banklicenser, kan bli att en bank inom ECB:s domvärjo klassas av marknaderna som mer förtroendeingivande.
En slags godkännandestämpel.

Danmark har stora banker som är beroende av sin verksamhet utanför de danska gränserna, sa Vestager till pressen på Cypern, så det kan bli oerhört viktigt för dem att ingå i systemet. För att inte få en konkurrensnackdel.

Anders Borg har också gjort sig en fundering i den riktningen men mer specifikt om en bank som direkt berörs: Nordea, hälften finsk, hälften svensk.
”…blir Sverige utanför, så kan den tilltänkta bankinspektionen inte heller gälla den svenska finanskoncernen Nordea, säger Borg.”

Och med ”svenska” menade Borg säkert ”svensk-finska”.
Kanske Anders Borg borde diskutera bankunion med eurolandet Finlands finansminister också.

Hon ser lite annorlunda på saken, enligt Hufvudstadsbladet:
”Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) säger att Finlands ståndpunkt ännu inte är klar i alla frågor om bankunionen, men att det är bäst att agera snabbt i fråga om tillsynen.
”Tidtabellen är väldigt utmanande och ambitiös, men jag anser att saken är så viktig att det lönar sig att få till stånd beslut inom en nära framtid.”

Och vad gäller Nordea?
”Jag anser att det finns en viss logik i förslaget om att ECB:s tillsyn skulle koncentrera sig på de stora aktörerna medan den nationella tillsynen skulle ansvara för koordineringen av de mindre,” sade Urpilainen till Hufvudstadsbladet efter helgens Cypernmöte.

 

This entry was posted in Euron, Sverige och EU and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.