Bric – låt gå men Geithner!, lägg ner

Brasilien snackar, Kina förhandlar men Ryssland agerar!  Moskva lovar lösa ut skuldtyngda eurolandet Cypern, näst i raden av europeiska konkursbon.

”Inget annat euroland har tagit kontakt med oss”, kommenterar ryske  finansminister Alexei Kudrin, som verkar hoppas på fler telefonsamtal.

 Cyperns kommunistiske president Dimitris Christofias  (rysktalande, utbildad i Moskva) hade inga betänkligheter.
Ryssland är föralldel ett logiskt val. Ryssarna har placerat ganska många (politiskt kontroversiella) miljarder i Cypern och har alltså eget intresse i att hålla landet gående.

För Cypern gäller alltså: Goda kontakter med Ryssland, dåliga med Turkiet och Grekland är det knappast någon idé att be om hjälp. 
Och Angela Merkel är för tillfället upptagen med en del annat…
vilket hon kanske svär över just nu, för finns det en regering i Västeuropa som inte har lust att se EU hamna i ryssarnas klor, så är det den tyska regeringen.

Kina visar sig betydligt mer svårflörtade. Visst tänker man placera pengar i Europa men kineserna tycks finna stort nöje i att vara tuffa – och att offentligt tillrättavisa européerna.

”Industriländerna borde axla sitt ansvar, se till att få ordning hemma och inte förvänta sig att Kina ska lösa ut dem,” mästrar Zhang Xiaoziang, chef för Kinas ekonomiplanering, samtidigt som han säger sig vara villig att köpa lite euro-obligationer. 

Européerna får tugga i sig. Men från USA tänker man inte ta skit. Det fick finansminister Timothy Geithner besked om, när han till allmän överraskning hälsade på sina EU-kolleger som suttit i besvärligt möte om Grekland i helgen.*

Geithner meddelade oförskräckt att européerna borde lägga upp de pengar som Grekland behöver akut och dessutom öka den krisfond som de skapat för den här slags situationer. 

Euroländerna beslöt att INTE bevilja Grekland den andra utbetalningen av landets utlovade räddningspaket och sköt på sitt beslut om krisfonden.*

I diverse artiga vändningar svarade européerna sedan på Geithners uttalanden med, i sammanfattning:
”Stick och brinn”.

Ungefär allt som Geithner sa går stick i stäv med tyska argument.
Tysklands finansminister måste ha ringt upp Washington och skällt ut dem rejält för efter några timmar kom ett uttalande från Washington:
”Finansminister Geithner har inte kommit med några konkreta policyuppmaningar utan menade bara…”

Illa nog att behöva ta tasksparkar från Kina och Ryssland. Fattas bara att konkursboet USA också ska ta chansen.

* Polen bedriver ett intressant EU-ordförandeskap. Inte nog med att landets finansminister inför pressen ohjälpsamt målar upp de värsta skräckscenarios om eurons och EU:s snara död, man bjuder in amerikanerna till ett internt euromöte också. 

** Greklands regering har inte genomfört utlovade reformer vilket fick EU/IMF-teamet som leder räddningsaktionen att i irritation lämna Aten förra veckan.

This entry was posted in Euron and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.