Beslutsamt värre på Harpsund

”Vi har beslutat att de politiska prioriteringar för EU måste beslutas innan vi kan besluta om nomineringar för toppjobb”, sa Fredrik Reinfeldt efter att ha mött ledarna för Tyskland, Storbritannien och Holland i Harpsund.

Så klokt!
(…eftersom detta råkar vara  exakt vad de 28 stats- och regeringscheferna enades om på sitt toppmöte i Bryssel den 28 maj.
Det mesta blir trots allt lättare på det viset.)

Vilka prioriteringar som är lämpliga hade kvartetten också räknat ut.
Överst på listan står att fördjupa den inre marknaden.

Nu har visserligen EU-kommissionen haft just detta i topp av sitt arbetsprogram varje år sedan 1993. Vi hade nog haft en förfärligt djup marknad om inte medlemsländerna satte sig på tvären så ofta.
Till exempel så ansåg  tre av de närvarande på Harpsund- Merkel, Cameron och Rutte – att den inre marknaden ska krympas vad gäller människors fria rörlighet.
Östeuropéer ska helt enkelt inte ha rätt till barnbidrag när de jobbar och betalar skatt i andra EU-länder, bara för att andra EU-bor får det.
Vad Reinfeldt tyckte om det?, statsministern som öppnat för arbetskraftsinvandring från alla länder?
Han blundade och höll för öronen.

Merkel ville inte heller ge Reinfeldt några löften om att lyfta de kvarvarande handelshinder som svenska företagare snubblar över på den tyska marknaden.
Så himla fördjupad behöver väl ändå inte den inre marknaden vara!

”Vi vill se en digital inre marknad i EU”, toppade Reinfeldt budet om politiska prioriteringar.
Fast. Det ska vara en gränslös marknad med nationsgränser. Så att regeringen kan fortsätta att samla in uppgifter och avlyssna medborgare utan att störas av EU-domstolens irriterande besked att detta strider mot alla EU-medborgares rättigheter.

Nå men annars då? Strukturreformer, tillväxt och jobb borde vara EU:s prioriteringar, ansåg kvartetten som i hastigheten tycktes ha glömt att det är just de – stats- och regeringscheferna i EU – som sätter EU:s politiska prioriteringar.
Glömde visst också  att de i rätt många år nu faktiskt har valt som EU:s prioriteringar: Strukturreformer, tillväxt och jobb.
(Vilket förklarar varför EU-kommissionen i flera år haft som prioriteringar: Strukturreformer, tillväxt och jobb.)

Kanske blir Harpsundskvartetten glada och lättade när de får höra att Jean-Claude Juncker under sin valkampanj utlovade en fördjupad inre marknad, en digital inre marknad och så förstås:
Strukturreformer, tillväxt och jobb.

This entry was posted in Ministrar o struntprat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.