Bildt har långtråkigt

Utrikesminister Carl Bildt blir alltmer av en belastning för Sverige.

Reinfeldt har minskat hans förmåga att skada genom att hänvisa honom till uppgiften att resa runt i (för Sverige) mindre viktiga länder (så länge landets namn slutar på -stan känner sig Reinfeldt trygg) så en uttråkad utrikesminister tar till Twitter.
Bildts slumpmässiga men alltid tvärsäkra uttalanden saknar för det mesta stöd i svensk etablerad utrikespolitik men han får hållas, Reinfeldt är ganska monumentalt ointresserad av utrikespolitik och om utlandet ser snett på oss.

Nu har han tråkigt igen, utrikesministern, så nu vill han gå ut i krig.
Bildt väljer då ett krig i Afrika, i ett land som aldrig haft en fungerande stat , faktiskt inte ens lyckats komma på ett eget namn på landet. sedan kolonisatörerna (fransmännen) övergav regionen  på 1960-talet.

Att Hollande skickat iväg soldater till den Centralafrikanska Republiken, är mer logiskt. Hollande har misslyckats med att regera i sitt eget land och försöker sig då på den klassiska kompensationsåtgärden att vinna landsmännens stöd genom att kriga utomlands.
Att Hollande försöker få EU-kollegerna att finansiera sitt lilla krig är också logiskt. Det kostar ju pengar att ha 1 600 franska soldater  utskickade.

Övriga EU är inte roade. De tycker uppdraget lämpar sig bättre för Afrikanska Unionen. De berömmer Frankrike för att göra en modig insats. Men de skyller på brist på FN-resolution för att inte själva ställa upp soldater.
Utom Storbritannien då, som utan minsta diplomatisk finess bara kallt säger nej. Liksom Italien.

Men EU har ju en snabbinsatsstyrka stående och vad ska man ha den till om den inte ska skickas ut?, säger Carl Bildt.
I år består denna roterande  styrka av greker, rumäner, bulgarer och cyprioter. Gissa hur stor lust de har att kriga i Afrika?

När EU:s utrikesministrar nu motvilligt – i princip, med ett antal förbehåll – lovat att försöka hitta 400 man som kan åka ner och säkra flygplatsen i landet med långa namnet, då ligger vägen  öppen för Bildt – som inte ser något skäl att ha soldater om de inte strider.

Undrar vad Anders Borg som ska finansiera nöjet, tycker?

This entry was posted in Sverige och EU. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.