Blåser kallt om benen för EP:s populister

Populisterna i Europa som har vunnit många anhängare på att attackera etablerade politikers hederlighet, har motvind i Europaparlamentet i dessa dagar.

Franska FN:s Marine Le Pen  avslöjades (av svenska Anna Maria Corazza Bildt) att ha röstat inte mindre än åtta gånger under onsdagen, fast hon hade lämnat salen.
I Europaparlamentet är det förbjudet att låta andra rösta för en.

Parlamentet utreder nu saken (…men bänkgrannarna kan berätta att det var FN:s Nicolas Bay och holländska Frihetspartiets Marcel de Graaf som röstade i hennes ställe).
”Om det har hänt så får de stå för dem själva”, kommenterar iskallt Le Pen i franska media.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kämpar samtidigt med avslöjanden om hur han och kompisarna har använt Europaparlamentets politiska bidrag lite som det passat dem:
Pengar som skulle användas till EU-upplysning har betalat en medarbetarlön.
Anslag till EU-upplysning har också bekostat DF:s valkampanj inför kommunalvalet och inför den kommande EU-folkomröstningen – båda delar mot reglerna.
Och så har DF under 2015 försökt sig på att ingå i tre politiska allianser (vilket renderar generösa EP-bidrag per person) fast man bara tillåts ingå i en.

Morten Messerschmidt kontrar i danska media med:
a) det var ett tekniskt misstag
b) jag var inte ansvarig
c) varför skulle jag redovisa allt och avslöja partitaktik när inte alla partier i EP gör det?
och
d) äsch, vi har hela tiden tänkt att stänga ner den första och startade visserligen den andra i somras och har faktiskt bara sökt till en tredje och förresten har vi just precis bestämt att inte vara med i någon alls.

Messerschmidts inledande kommentar när en av hans egna medlemmar hoppade av partiet över hela historien är värd ett eget citat:
”Hon är en lite förvirrad flicka som kommer från Rebild.” (övers: bonnlandet)

Dansk Folkeparti kallar uppmärksamheten en ”häxjakt” på Morten Messerschmidt och undrar ilsket varför media inte vill diskutera sakpolitik istället.

This entry was posted in Danmark, Europaparlamentet and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.