Blir liksom aldrig rätt med snuset

Snuset igen.
Nu hotas vårt svenska snus av att EU förbjuder oss att nämna på burken vilken smak det har.
Men varför? Regeringen förhandlade som bekant fram rätten för svenskt snus att smaksätta sina produkter medan alla andra tobaksprodukter förbjuds ha smak av: Frukt, krydda, godis, vanilj, mentol…

Idén med EU-förbudet var att hindra tobaksbolagen  locka barn att börja med tobak. Sverige behövde inget sådant, enligt regeringen.
Övriga EU behövde det däremot, ansåg vår minister Maria Larsson:
”För det första är jag jätteglad att vi har fått ett nytt tobaksdirektiv där det finns en så stark och stor enighet mellan Europas länder om att göra allt vi kan för att skydda barn och unga från att börja använda tobaksprodukter och att minimera tobaksbruket i våra befolkningar, sade barn- och äldreminister Maria Larsson till media efter mötet i EPSCO-rådet den 21 juni.”

Alla svenska EU-parlamentariker tog också ställning för att EU ska inte blanda sig i vad snuskonsumenter vill ha och röstade för ett svenskt undantag.
Sedan tog de, liksom Larsson, ställning för att EU ska blanda sig i alla andra tobaksprodukter och röstade för ett förbud på smaksättning för andra.

Men det där extra EU-förbudet – som också ingår i direktivet –  om att göra förpackningen lockande genom att ha text eller bilder som får produkten att på något sätt framstå som hälsosam, energigivande eller miljövänlig, det glömde tydligen regeringen att förhandla bort.
Så nu har Sverige rätt att smaksätta snuset, krav på att ange innehållet på förpackningen men inte rätten att säga vilken smak snuset har.

Jobbigt, säger juristen som skriver den svenska lagen.
Strunta i det, ingen menade att göra det krångligt, tillråder EU-parlamentarikerna.

Inte så skickliga jurister, de där regeringsförhandlarna?
Den här delen klantade de ju till rejält.
Och innan dess låtsades de att svensk grundlag förbjuder oss att ha en varningstext på tobaksprodukter som täcker 65 procent av paketen.
Det föll ingen i Bryssel för.
Och nu säger utredande jurist att så är det förstås inte.

 

This entry was posted in Sverige och EU and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Blir liksom aldrig rätt med snuset

  1. Bengt O. says:

    Som militant antitobaksaktivist har jag alltid tyckt att den svenska EU-politiken i frågan enbart kan beskrivas med ord som ”löjlig” eller ”patetisk”. Det bidrar också till politikerföraktet när alla från höger till vänster röstar tvärtemot all vetenskap och vett av hänsyn till sina inhemska väljare. Men hur många vore de egentligen? ”Nu jäklar röstar jag på SD om jag inte får ta min vaniljprilla.” Larsons uttalande som du citerar det är ju ett hyckleri utan like i sammanhanget. (Var hon från förra regeringen eller ny?)

    Österrike är, tillsammans med Serbien tror jag, rökarnas Disneyland i Europa. Här får man ohejdat leva ut sina lustar på restauranger och kaféer och åtminstone tills helt nyligen även på sjukhus och liknande. ”Ett rökförbud skulle betyda döden för restaurangnäringen” betygar man från yttersta höger till yttersta vänster (med den cigarrökande Che Guevara som idol). Sverige får väl bli något motsvarande för snusare. Det passar dessutom väl till nivån på det politiska samtalet.

    Ja, det vara bara det jag ville säga så här efter återkomsten till Euroland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.