Borg tänker högt

Varför? – frågar man sig förundrat – tyckte finansminister Anders Borg att han borde gå ut och spekulera i att Grekland måste snart lämna eurozonen, oavsett hur det skulle gå på det IMF-möte som han deltog i och som handlade om att rädda Grekland

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble blev förbannad. I ett eget utspel meddelade han att det skadar Grekland och det skadar euron med det slags spekulationer.

Förbundskansler Merkel låter väl aldrig sitt humör rubbas men också hon tyckte hon måste begränsa skadorna och gick  än en gång ut med ett löfte att hon tänker slåss för att behålla Grekland i euron.

Det var knappast för att vinna IMF-ledningens kärlek som Anders Borg ställde sig på sidolinjen och förklarade deras försök meningslösa.

Det var verkligen inte för att vinna euro-ledarnas sympati som han sågade deras ansträngningar.

Den grekiska regeringen kommer inte tacka den svenske finansministern.
Det grekiska folket är inte heller roade. De vet precis vad en ”grexit” kommer kosta dem – deras valuta/löner/pensioner halverade i värde. Och hur mycket utrymme finns det för en grek utanför euron att skälla tyskar för nazister?

”Vi ekonomer har alla diskuterat möjligheten med en grexit”, påpekar ekonomen Lars Calmfors, ”men det är annorlunda när det kommer från en finansminister. Då tror vi genast att han vet någonting som vi andra inte vet, han är ju på insidan. Det påverkar marknaderna.”

Den saken begriper självklart också en erfaren ekonom och mångårig finansminister.
Så hur tänkte Anders Borg? Vill han medvetet jäklas med eurozonen?

Han kanske inte tänkte alls. Han kanske bara pratade med en kompis (radions Staffan Sonning) och lät munnen gå.

 

This entry was posted in Euron, Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Borg tänker högt

  1. ylvanilsson.se says:

    Inte osannolikt. Och vi som behöver goda vänner i Tyskland för att mota franska försök att utestänga periferin. Undrar hur klokt det var av Reinfeldt att dansa glädejedans framför Merkels näsa vid det svenska 4-4-målet i Berlin…

  2. Hybris tror jag. Det blir mer och mer av den varan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.