Borta bra men hemma bäst

Hur mycket inflytande de högerextrema egentligen kan få i Europaparlamentet är fortfarande en öppen fråga. Men nu ser vi ännu ett exempel på att de lyckas strålande i nationell politik.

En socialistisk regerings vräkande av romska läger vilket ställer tusentals människor hemlösa, får räknas till en Le Pen-påverkan.

Dit hör också att utrikesminister Laurent Fabius hotar  med att hämnas för amerikanska miljardböter på den franska banken BNP, med att låta det påverka frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA.
Den franska regeringen måste agera ggressivt, den mycket framgångsrika Marine Le Pen har nämligen varit ute och högljutt attackerat regeringen för att den inte försvarar den Franska Nationens intressen.
Att president Hollande läcker till pressen att han tänker ta upp ämnet med amerikanske kollegan Barack OBama på en privat middag är ingen tillfällighet.

Böterna är extremt höga, 10 miljareder dollar eller två hela årsvinster för franska BNPs amerikanska dotterbolag för att ha brutit mot amerikansk bojkott av Iran, Sudan och Kuba.
Tufft.
Men en hel rad andra storbanker, europeiska och amerikanska, har också fått miljardstora  böter de senaste åren för diverse brott.

I Storbritannien lyckades Ukip under förra året både pressa premiärminister David Cameron att dra igång en kampanj för att hindra östeuropéer att jobba i Stobreitannien och att ova en omförhandling av medlemsavtalet med EU.

I Danmark har Dansk Folkeparti under senare år fått den danska regeringen att införa allehanda märkliga lagar som gränskontroller mot Sverige och Tyskland (stoppades av EU),  äktenskapslagar för under-24-åringar och så hårda tag mot familje-invandring att danskar inte längre kan flytta hem om de gift sig med en utlänning.

Oavsett vad de högerextrema kommer att kunna göra i Europaparlamentet så småningom, så har valet varit en utmärkt avstamp för dem att vinna inflytande över politiken.

This entry was posted in Europaparlamentet and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.