Budget som mätare på brittiska EU-relationen

Dramatik har – som vanligt, gäsp – föregått dagens EU-toppmöte om nästa sjuårs-budget.

Storbritannien har – som vanligt men ovanligt tidigt – hotat med veto om inte EU skär ner budgeten 200 miljarder euro OCH behåller britternas rabatt på medlemsavgiften.
Danmark har – för första gången – hotat med veto om de inte också får en rabatt, eftersom alla andra har en.
Frankrike hotar – på nytt – med veto om inte jordbruksstödet förblir orört.

Polen – i sin vanliga stil – ogenerat släpat fram det andra världskriget till förhandlingsbordet, den här gången för att rädda 50 mdr-projektet ”Connecting Europe” som ska att binda ihop Europas energiledningar, motorvägar och järnvägar:
”Vi fick inte vara med om Marshall-planen (och det var Västeuropas fel). Det här är vår Marshall-plan så att de fel sombegicks mot oss på Jalta kan rättas till”, säger utrikesminister Radoslaw Sikorski.

Tysklands Angela Merkel är desperat att få en överenskommelse, tror Financial Times vilket torde översättas med att tyskarna – som vanligt – drar upp plånboken på småtimmarna av en sen nattmangling.

Vi får se. Alla vill komma hem som vinnare och det brukar finnas tusen sätt att flytta siffror i kolumnerna så att det låter sig göras.
Och kan man inte det, så finns det tursamt nog en utväg som alla kan leva med – den gamla budgeten får gälla ett år till. Plus inflation.

Och om omvärlden ser EU som bristande i handlingskraft?
Vem bryr sig, om ens egna pengar står på spel? Inget enda EU-land i alla fall.

Politiskt mest intressant med det här toppmötet är istället att se hur stor plats EU 26 har lust att ge Storbritanniens högljudda EU-fientliga retorik.
Finns det medkänsla med Camerons trängda läge på hemmaplan eller har britterna helt uttömt de andras tålamod?
Kommer resultatet stärka eller försvaga tendenserna på den brittiska ön att koppla loss från kontinenten och segla vidare i egen sjö?

This entry was posted in Övrigt and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.