Calle Bildt – var var du?

Bankunionen, Barrosos tal om att skapa en federation och Van Rompuys rapport om ett parlament för euroländerna… Det händer saker med EU.

Elva av de 27 utrikesministrarna sällar sig nu till reformivrarna… eller som brittisk press uttrycker det: ”utrikesministrar från alla stora EU-länder utom Storbritannien”.*

Under ledning av tyske utrikesministern Guido Werwelle har de sedan i mars månad arbetat med frågan om Europas framtid.
Mer av EU, lyder deras lösning och de inleder med att ställa sig bakom det arbete som pågår med att flytta allt fler ekonomiska beslut från huvudstäder till eurozonen.

Mest överraskande är kanske att dessa utrikesministrar vill ge EUs egen (men idag ganska maktlösa utrikesminister) mer makt.
De är dessutom villiga att ge upp veto i utrikespolitiska frågor och införa mer majoritetsomröstningar.
De vill se en europeisk försvarspolitik, några i gruppen rentav en europeisk armé.
EU-kommissionen bör stärkas och Europaparlamentet likaså.

Sammantaget, inom deras eget område, vill de se EU bli en tydligare världsspelare med mer sammanhängande politik inom såväl utrikespolitik som energi, handel, bistånd och klimatfrågor.

För att nå dit, det inser utrikesministrarna, krävs en del ändringar i EU:s fördrag och det brukar normalt bli en utdragen strid.
Så därför föreslår de att avskaffa enhällighet för fördragsändringar som istället ska beslutas med en ”superkvalificerad majoritet” där fördraget blir bindande för de länder som ratificerat det.

Eller uttryckt mer brutalt: Storbritannien – stick och brinn.

Och det är kanske den viktigaste slutsatsen att dra av detta ambitiösa dokument som förmodligen rätt snart hamnar i någons byrålåda – det finns en bred vilja bland tunga, europeiska politiker att gå vidare i integration och man tänker inte låta sig hindras av de länder som är motvilliga.

* Utrikesministrarna hör hemma i Belgien, Danmark, Frankrike, Luxemburg, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike. 

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Calle Bildt – var var du?

  1. ylvanilsson.se says:

    Du ska inte underskatta förespråkarna för mer EU-integration. I Europa har man levt med en akut kris hängande över sig länge nu – det gör människor mer mottagliga för förslag på lösningar. Lita på att det kommer konkreta förslag från Barros och tre presidenter redan i oktober. På toppmötet i december kommer Reinfeldt få frågan om han vill vara med eller ej.

  2. Anders E says:

    Hej, Ylva
    Det var ju någon, var det inte Werwelle himself, som härommånaden uttryckte att den ekonomiska krisen var en utmärkt förevändning för att puscha det gamla femtiotalsprojektet om eu-federationen en bit till? Och se, här dyker den upp igen, i välkänd form med sitt tvåkammarsystem och alltihop. Frågan är väl öppen om det är ett stup eller en blomsterträdgård som ligger i färdriktningen dock. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.