Cameron behöver en hand

Det hål som David Cameron har grävt ner sig i, blir bara djupare.

Han kunde inte skjuta längre på sitt länge utlovade stora tal om hur han ska ge Storbritannien ett nytt förhållande till Europa. USA tröttnade ju på hans retoriska väg rakt mot en Br-exit och hotade öppet i brittisk press att det måste sluta.

Talet med Camerons EU-idéer  fick snabbt ett datum – tisdag den 22 januari i Holland… men holländske premiärministern lät meddela att han inte skulle närvara.
Snopet.

Sedan ringde Berlin och meddelade att de tyckte det var en olämplig dag – 50-årsdagen av avtalet om de fransk-tyska relationerna.
Förargligt (att brittiska UD missat det…).
Så nu får det bli på fredag istället.

Betydligt besvärligare för Cameron är att Merkels kretsar har vridit hans veto-vapen ur handen på honom.
Hela upplägget var ju att britterna kunde kräva förändringar för egen del när de europeiska federalism-kramarna öppnar fördraget för omförhandling.
Och nu säger både tyskar, fransmän och brysselsbyråkrater att det behövs antagligen inga fördragsförändringar – man kan göra sina reformer inom nuvarande fördrag.

Ska Storbritannien ensamt kräva fördragsrevision? Paris och Berlin fnissar lyckligt över blotta tanken.

Ödestimme för Cameron på fredag, alltså.
Lyckas han ta sig upp ur sitt hål?,  eller kommer han förödmjukas ännu mer och sedan kastas till vargarna av sina EU-skeptiska partivänner som föregångarna John Major och Margaret Thatcher?

This entry was posted in Övrigt and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.