Cameron hotar EU-utträde men ordnar bakdörr

”Vi ska titta på det och diskutera eventuella förslag lugnt och harmoniskt,” var EU-kommissionens kommentar till David Camerons brandtal om  oönskade EU-invandrare på fredagen.

Var det så tuffa förslag han kom med?
Å ena sidan, ja. Tar man den brittiske premiärministern exakt på orden  skulle EU-fördraget behöva skrivas om på många punkter.
Det kommer inte att hända.

Men Cameron är en politiker. Han glider på orden. Han kan som alla politiker utropa triumf för sådant som han egentligen inte åstadkommit.

En hel del av sådant han upprörs över i samband med invandring kan britterna ta itu med själva. Fusk med bidrag, att stanna längre än som är tillåtet – det är brittiska myndigheters sak att hålla efter.  EU står inte i vägen.

Storbritannien kan också dra ned på sociala förmåner till EU-invandrare. Då får man formulera om förmånsreglerna för alla.
Vill Cameron att rätten till en lågprisbostad ska kräva fyra års boende i Storbritannien behöver han bara införa den regeln för alla.
Han får däremot inte införa en fyraårsregel enbart för EU-invandrare.
EU-reglerna kräver inte att något EU-land delar ut sociala förmåner, bara att alla behandlas lika om förmåner delas ut.

Det finns för övrigt några småsaker i talet som David Cameron kan få igenom i EU.
Han kan t ex begränsa rörlighet för medborgare från ett blivande EU-land. Storbritannien har, som alla andra, veto över avtal med nya EU-medlemmar.

Han skulle kunna få med andra EU-länder (helt klart Danmark och Tyskland) på att barnbidrag bara ska utdelas om EU-invandrarens barn bor med föräldrarna i det nya landet.
Att en polsk emigrants barn idag kan få barnbidrag från ett annat land där mamma eller pappa jobbar – även om barnet är kvar hemma hos mormor i Polen – är inte ett beslut som EU-länderna tagit.
Det är EU-domstolens sätt att läsa reglerna. Detta kan regeringarna skriva om och några av dem vill redan det

Men får han därför stopp på EU-invandringen till Storbritannien?
David Cameron tror det. Om bara ”cash incentives” försvinner så slutar östeuropéerna att komma till Storbritannien, säger han.

Jag tror att han har fel. Jag tror att östeuropéer flyttar för att hitta jobb, inte för att få barnbidrag.
Om jag har rätt så fortsätter de att komma till Storbritannien så länge det erbjuds jobb, hur mycket Cameron än stryper sociala förmåner.
Vi får se vem som har rätt.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.