Ceci n´est pas une pipe

Lakritspipan är som gjord att bli ett skämt och desto roligare blir det när danska och svenska massmedia nu kan rapportera att EU tänker förbjuda den.

Det tänker nu inte ”EU” alls, historien är en pressanka.

För ett drygt år sedan la EU-kommissionen fram ett förslag till skärpning av tobaksdirektivet. Där ingick bland mycket annat ett förslag på förbud att använda smaker i tobak som kan locka barn och ungdomar att börja röka.
Inget nämndes om lakritspipan.
Både den svenska och danska regeringen kämpade hårt för tobaksindustrins rätt att behålla jordgubbssmak och mint i cigaretter och snus – Sverige vann ett unikt undantag att tillåta denna konsumentrikedom i svenskt snus.
Lakritspipan finns fortfarande inte omnämnd.

Med en överenskommelse klar bland regeringarna har förslaget i sommar gått vidare till lagstiftare nummer 2, Europaparlamentet. Några utskott har tittat på liggande överenskommelse och bestämt sig för att föreslå 1 400 ändringar.
Rätt uppfattat – 1 400.
I parlamentet får ju alla tycka till.

En tjeckisk ledamot tyckte till exempel att det vore en god idé att också förbjuda leksaker som uppfattas som tobaksprodukter och då nämner han specifikt en leksakspipa med shisha-tobak som utstöter rök (egentligen ånga) och cigarretter med konstgjord glöd där toppen liksom grånar som aska.

Toppen-leksaker som man verkligen önskar sina barn!
Jäkla ”EU” som alltid ska lägga sig i!

…om det nu går igenom. Detta förslag liksom 1399 andra ändringar, måste först godkännas av en majoritet av 766 ledamöter.
Därefter ska 28 EU-länders regeringar också gå med på det.
Så vi får se.

Men mycket till lakritspipa var det inte.

Om det nu inte var en lakritspipa så var det faktiskt något ändå. Något mycket värre-  ett skott i foten på journalistiken.
Ännu ett.

Journalistiken har drabbats hårt av konkurrensen som internet erbjuder alla fritt och gratis. Varför betala för en tidning, för en prenumeration? när underhållande, tokiga, märkliga saker finns att läsa i ett överflöd ändå?
Tidningarna stryps av ekonomiska krav, redaktionerna krymps till ett fåtal redigerare.

Det enda argument som professionella journalister har att komma med i denna mördande konkurrens, är att man har yrkeskunskaper, att man kan leverera  välgrundad, researchad, trovärdig  rapportering till skillnad från alla snacksaliga, utan-filter människor därute i cyberrymden.

Fast…det gör ju journalisterna inte.
Istället skjuter de sig i foten med att plocka upp trams på internet och föra det vidare.

 

 

This entry was posted in Konsumentpolitik and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ceci n´est pas une pipe

 1. ylvanilsson.se says:

  Lakritsbåtarna är sjösäkra, hallonbåtarna fortfarande under utredning men den kan dröja för just nu är ”EU” upptaget av att paketera eurosedlar som ska till spanska fotbollslag så dom har råd att köpa fler stjärnor… http://ekstrabladet.dk/sport/kommentarer/janjensen/article2086777.ece

 2. Bengt O. says:

  Men Ylva! Du om någon borde väl veta hur EU är! Du minns väl att man ville förbjuda bokkaféet i Skänninge att sälja kanelbullar, att beskatta alla email och sms och att standardisera alla gurkor (i andra länder bananer). Inte heller får man göra jordgubbsmarmelad (skall heta ’sylt’). Så det här med lakritspipor borde väl inte komma som en överraskning.

  Hur är det med lakritsbåtar? Uppfyller de verkligen alla EU-krav för sjötransporter och -säkerhet?

  Långa listor på EU-förbud och sanningen bakom på:
  http://ec.europa.eu/dgs/communication/take_part/myths_en.htm

  (För säkerhets skull: ovanstående är menat som satir men exemplen är autentiska.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.