Dags att styra upp euron, säger Merkel

En högst vältajmad läcka gavs plats i Le Monde igår.
Så när brittiske premiärminister David Cameron några timmar senare slog sig ner till lunch på Chequers med sin gäst Jean-Claude Juncker för att prata reformer av EU – då visste bägge vad senaste ordet i saken från Berlin och Paris är.

Le Monde kunde nämligen redogöra för ett gemensamt dokument i ämnet , framhyvlat av förbundskansler Angela Merkel och president Francois Hollande.

Sista handen på dokumentet lades under helgens toppmöte i Riga.
Alltså det toppmöte där EU-ledarna mötte östländer i Rysslands skugga och resonerade med dem om framtiden.
Cameron skippade för sin del mötet/middagen men såg till att anlända i tid för andra dagens presskonferens där han talade enbart om det avtal som han vill ha med EU för Storbritannien.

Kort översättning på det fransk-tyska utspelet:
Under eurokrisen visade sig instrumenten inte vara tuffa nog för att hålla alla euroländer i schack – nu fixar vi det.

Mer detaljerat föreslår duon för övriga EU-länder på toppmötet i juni att:
EU stärker sin ekonomiska konvergens,
utveckla en starkare ekonomisk politik,
utveckla skatte- och social politik (obs, arbetsmarknad åsyftas),
stärka investerings- och finansiella stabiliteten samt
utveckla styrningen av den monetära unionen (läs euron).

(Om någon saknar budgetpolitik och upplåning/skuldsättning på listan så beror det på att EU:s integration på de punkterna redan har skruvats åt ganska stenhårt efter krisen.)

Alla känner säkert igen de första fyra punkterna som Angela Merkels krav sedan dag ett av finanskrisen. Punkt fem låter misstänkt likt franska försök (sedan dag ett) att undgå en disciplin som utlöses av konkreta misslyckanden för att istället beslutas politiskt.

Ha!, tänker Cameron när han läser listan, då måste det bli en fördragsändring. Där kan vi ta chansen att få in våra brittiska reformer (rätt att diskriminera östeuropéer, rätt att gynna finanssektorn i London City ).

Men nej.
Att genomföra denna ökade sammanhållning, menar den tysk-franska duon, kan göras -och ska göras – utan fördragsändringar.

Det har de säkert rätt i, på andra områden har skruvarna som sagt dragits åt stenhårt inom traktaterna och där det inte gick, i särskilda avtal utanför (Fiscal Compact, minns ni?)

Cameron blåser nu vidare på sin turné i Europa – Köpenhamn, Warsawa, Berlin och Paris får nedslag.
Egentligen är han ju hur som helst på väg mot sitt önskeavtal. Euroländerna skapar en ännu tajtare cirkel än idag och Storbritannien står utanför.
Återstår bara att garantera London Citys unika ställning på något vis.

This entry was posted in EU:s maktbalans, Euron and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.