400 ostar är väl ingenting

Svårt att styra över ett folk och ett land som har 400 sorters olika ostar? Ha! (säger förbundskansler Angela Merkel idag), de Gaulle hade inget att klaga över.
Försök leda Europa istället, då finns det skäl att tycka synd om sig själv.

I mer än ett år har Merkel hotat, vädjat, förhandlat, skrämts,  mutat och lirkat med euroländerna för att få de att stå ordentligt i ledet.
I helgen kom kvittot på att hon lyckats. Världen är nu övertygad om att Europa verkligen tänker spara sig tillbaka till goda tider. Världen svarade därför med att – via IMF – stärka EU:s krisfond.

Men vad händer då?
I Holland tvingas den borgerliga koalitionsregeringen bestämma sig för avgång eftersom populisten Wilders vägrar delta i budgetsaneringar.
”Vi godtar inte att låta vårt folks händer blöda över krav från byråkrater i Bryssel”, lyder hans motivering.

Ironiskt förstås, eftersom Hollands regering varit en av de mest aggressiva i eurokretsen när det gäller att tvinga andra euroländers folk ”blöda”.
Det hade Wilders inget problem med, tvärtom. Men låter han sitt eget folk ta samma medicin, äventyras förstås hans väljarframgångar.

Och i Grekland har socialistiske Pasoks nye partiledare listat ut samma sak.
Evangelos Venizelos, tidigare finansminister i både Papandreou-regeringen och Papademos-regeringen lovar – inför det grekiska valet den 6 maj – att omförhandla villkoren för de tuffa nödlånen som Grekland fått. Vilket han lovade och svor EU och IMF (läs Angela Merkel) att aldrig försöka sig på.

I franska presidentvalet lyckades Francois Hollande bäst i första rundan. Hans medicin för Frankrikes ekonomi är inte de åtstramningar som Merkel tålmodigt har förklarat för Sarkosy är absolut nödvändiga, utan att omfördela så att folkets köpkraft stärks.

Angela Merkels idoga lotsande av alla euroländer under drygt ett år mot beslutet att strama, spara och skära sig ur krisen ser alltså ut att ifrågasättas när EU:s och eurons ledare möts nästa gång.

Sitter Angela Merkel kanske idag och avundas de Gaulle?

This entry was posted in Euron. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.