Deutsche Bank först till kvarn?

I förhandlingarna om euron på 1990- och 2000-talet krävde Tyskland aggressivt och envetet regler för att brännmärka euroländer som inte förde en sund finanspolitik.

2003 var Tyskland ett av de första EU-länder som utsattes för dessa regler, kritiserades för sina underskott och uppmanades att korrigera dem.*
Ödets ironi.

I förhandlingarna om bankunionen – där ESM öppnas för att rekapitalisera en krisande systemviktig bank – ställer den tyska regeringen  stenhårda villkor för att säkra sig om att Tyskland inte ska behöva lösa ut andra länders slarviga bankaffärer.

Samtidigt – på andra sidan Atlanten – öppnar sig skrämmande perspektiv på Tysklands största (helt enormt stora) bank, Deutsche Bank.
Tre tidigare anställda har helt oberoende varandra anmält DB till den amerikanska Finansinspektionen (SEC) för att ha ljugit om mångmiljardförluster de senaste åren.

Bundesbank, tyska finansövervakningen, kände till det. Tyska regeringen kände till det. Man höll det hemligt för att man inte hade råd att låta en så stor bank krascha offentligt.**

Ingen skulle ha fått reda på det i efterhand heller, om det hade varit upp till européerna. Men amerikanska SEC anser sig inte behöva ta europeiska, politiska hänsyn.

Och nu när det är ute i offentligheten, rullas fler bedrägerier upp. Tyska polisen utreder flera bedrägerier på banken, med moms och klimathandel. Dessutom är Deutsche Bank under utredning över Liborskandalen.
Var ska det sluta?

Se upp, finansminister Schäuble, Deutsche Bank kan bli den europeiska bank som blir först till kassan för europeisk bankräddning…
Ödet är sååååååå ironiskt.

*Då krävde förstås Tyskland en regeländring så brännmärkandet uteblev för såväl Tyskland den gången som alla andra euroländer därefter som inte skötte statsfinanserna under 2000-talet.

**Hela den skumma historien rullas upp av den italienske journalisten Carlos Bastasin i ”Saving Europe – How National Politics Nearly Destroyed the Euro”.
This entry was posted in Euron and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.