Efter Google väntar den stora munsbiten – Gazprom

EU:s konkurrenskommissionärer brukar vara tuffingar som inte backar för storbolagen i första taget.
Vem annars vågar ge sig på Microsoft, Visa och Mastercard och Google?

Nya konkurrenskommissionären Margrethe Vestager började sitt uppdrag nleda en utredning om illojal skattekonkurrens mellan EU-länderna med chefens (Junckers) Luxemburg i sökljuset.

Igår gjorde hon vad hennes föregångare Joaquin Almunia övervägde i fyra år utan att  sätta ner foten – hon inleder en utredning om Googles eventuella missbruk av dominant position.

Men nu återstår den verkliga testen på hur tuff Vestager är – eller tillåts att vara. Hon väntas  snart gå på ryska statens bolag Gazprom.
Ett avgörande ligger bara dagar eller veckor bort, har Vestager sagt.

Gazprom är ännu ett ärende öppnat under föregångaren Joaquin Almunia men där han efter en gryningsraid 2012 övergick till att diskutera en uppgörelse i godo (liksom han gjorde med Google)  vilket tog så llång tid att inget mer hände.
Denna storleverantör till Europa av olja och gas sluter avtal till oförskämda villkor och priser med det ena EU-landet (Litauen) och avtal fulla av eftergifter med det andra (Tyskland).
Prissättning utan grund i ekonomiska förutsättningar liknar starkt ett missbruk av dominant position. Här ser faktiskt Vestager ut att ha ett betydligt säkrare fall av konkurrensbrott än hon har med Google.

Vladimir Putin sitter förstås inte still och väntar på att yxan faller – han har skrivit till 18 EU-länder med ett förtäckt hot om att bryta leveranserna.
Angela Merkel kommenterar att hon tar brevet på stort allvar.

Gazproms chef Alexei Miller har hållit möten nu i april både i Strasbourg och i Bryssel men inte med danska Magrethe Vestager eller hennes folk  – han har träffat tyske kommissionären Oettinger och tyske utriksministern Frank-Walter Steinmeier.

Frågan för dagen är väl helt enkelt om Tyskland kommer tillåta Vestager att ingripa mot Gazprom.

 

This entry was posted in EU:s maktbalans, Konkurrenspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.