En paralyserad trio

Den franske presidenten går från dumhet till dumhet. Nu meddelar han tydligen japanska åhörare att eurokrisen är över.

Inte helt över, väl?
Arbetslösheten i Europa närmare sig snabbt 27-miljoners-strecket och slår rekord i hans eget land. Frankrike är i recession och kan inte ens uppvisa en ”begränsad återhämtning” i OECDs prognoser.
Spansk ekonomi krymper för sjunde kvartalet i följd och i Grekland misslyckas staten med sina försök att dra in pengar genom att att sälja statliga bolag.
Inte ens euron som hållit sig uppe så länge, orkar riktigt hålla tempot.

Men Hollande är väl övertygad om att japanerna inte läser tidningar.
”Nu har vi instrument för stabilitet och solidaritet. Vi har budgetregler…, upplyste Hollande sin japanska publik.
Just det. Regler som president Hollande inför en annan publik – franska väljare – säger att han struntar i.
När EU-kommissionen offentliggjorde sina ekonomisk/finansiella rekommendationer häromveckan tummade Bryssel på reglerna och gav Frankrike till skänks ytterligare två år för att försöka få landets finanser i balans.
Men då måste förstås Frankrike åtminstone ta itu med sina strukturreformer.
EU-kommissionen ska inte diktera vad vi ska göra”, svarade Hollande i ett av de mer märkliga uttalanden som gjorts på mycket länge.

Förutom en obegriplig president har Frankrike en politisk majoritet i form av Hollandes socialister som snart helt tappat greppet om det franska parlamentet.
Den  brittiske premiärministern David Cameron är för sin del handlingsförlamad på hemmafronten där hans parti inte tillåter honom något manöverutrymme och alla hans politiska initiativ slår fel.
Tyska förbundskanslern Angela Merkel döljer sig som bekant bakom en självpåtagen munkavel och har för säkerhets skull också bundit bägge armar bakom ryggen, för att inte äventyra sitt omval den 22 september.

Frågan är förstås om det egentligen är bra eller om det är dåligt för ett Europa i kris, att de tre ledande europeiska politikerna för tillfället gör absolut ingenting.

This entry was posted in Utrikespolitik. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.