En svensk EU-budget – vi vill ha allt!

Danska EU-ordförande har i vår krattat manegen inför höstens stora slagsmål om EU:s nästa sjuårsbudget. Kombattanterna har  grävt ner sig i vallgravarna, kompromisser finns ännu inte ens i tankevärlden.

Den svenska positionen är som lyder:
Regeringen  vill behålla Sveriges rabatt på medlemsavgiften på nuvarande nivå.

Regeringen vill inte öka Sveriges totala avgift till EU, t ex genom att EU-budgeten tillåts bli större.

Regeringen vill dra ner ”betydligt” på EU-pengar till jordbruket och regionalpolitiken – områden där Sverige som bekant inte hör till de stora mottagarna.

Regeringen vill öka EU-anslagen till forskning och innovation, till gränsöverskridande infrastruktur, till rättsligt (asyl o invandring) och utrikespolitiskt (fredsutryckningar) samarbete – samtliga områden där Sverige får stora direkta EU-anslag eller kan spara in svenska utlägg.

Tja. Varför inte?
Alla EU-länder försvarar ogenerat sina nationella intressen i budgetförhandlingarna. Alla har veto. Då blir det störst och starkast som vinner.

Vi får ticka av vid slutet av förhandlingarna hur det har gått för de svenska förhandlarna.

This entry was posted in Sverige och EU and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to En svensk EU-budget – vi vill ha allt!

  1. ylvanilsson.se says:

    Stämmer bra med rabatten. Plus att det ju gör hela budgeten ganska rörig.
    Alla driver förstås egenintresset men det vore ju hedervärt om svenska regeringen åtminstone hade en fall-back-position som tog hänsyn till det faktum att några länder är i djup kris och Sverige är ett av få länder som tuffar på riktigt bra…

  2. Alla länder (utom UK) skulle tjäna på om den brittiska rabatten -och de därtill anknytna- skulle slopas. Åtminstone var det så för några år sedan då jag fortfarande hade detaljerad kläm på siffrorna.

    Är det inte litet skamligt att Grekland och Spanien och andra skall betala en del av Sveriges EU-avgift?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.