Ena eller söndra, Polen – hur ska det bli?

Det polska EU-ordförandeskapet visar redan tecken på att bli underhållande.
Deras uttalade mål: Att ena Europa, som enligt dem visar tecken på ett ”nytt” fenomen (var har de hållit hus de senaste 50 åren?), nämligen att EU-länder talar varmt om integration men arbetar för något som liknar motsatsen. 

Premiärminister Donald Tusk förklarade alltså inledningsvis att Polen ska bli landet som håller ihop och enar EU-länderna.
Sedan gick han vidare med att angripa Frankrike och Italien för att sätta egoistiska egenintressen framför det gemensamma bästa.

Ovanlig öppning!, för ett land som har i uppgift att hålla ihop 27-mannafältet i ett halvår.

Polens utrikesminister Radek Sikorski lovade för sin del att vara en lojal vapendragare till EU:s utrikesminister Catherine Ashton.
Men när Ashton bad honom INTE lägga in ett informellt utrikesministermöte i september eftersom det skulle riskera hennes planer för FN-medlemskap för palestinierna – då struntade han i det.

Den polska regeringen har propsat på att få vara med på eurozonens möten, fast de inte är medlemmar.
Och inte tänker Polen bli det heller, enligt europaminister Mikolaj Dowgielewic:
”Vem skulle vilja gå med i euron nu? Vi får se när euron har lämnat sjukhuset.”

Finansminister Jacek Rostowski generar sig inte heller för att offentligt undergräva europrojektet utan framför hård kritik mot de mödosamt utarbetade planerna för att rädda Grekland. 
Tack gode Gud för IMF, summerade Rostowski.

EU diskuterar just nu en hårdare politik för CO2-utsläpp. De kan de göra om de vill, men det tänker inte Polen, deklarerade premiärminister Donald Tusk i helgen.

Polens parlament instämmer och har alldeles i dagarna godkänt att 14 kolkraftverk slipper begränsa sina CO2-utsläpp. 13 av de 14 verken uppfyller inte EU:s krav på befrielse, enligt miljögruppen Client Earth.

Polens sittande EU-kommissionär Janusz Lewandowski har för övrigt just förklarat att han inte alls tror på klimatförändringarna.

Lewandowski är annars ansvarig för budgeten och blir därmed kommissionens man i höstens tuffa förhandlingar om EU:s kommande sjuårsbudget.

Han kallar de fem länder som begärt att EU-budgeten ska frysas på nuvarande nivå för arroganta – en diplomatisk start på de samtalen, alltså.

En som, trots alla tecken på motsatsen, tror stenhårt på polackerna som enande kraft i Europa är Dag Hartelius, Sveriges EU-ambassadör i Bryssel, tidigare placerad i Warsawa.

”Knappast några är så väl skickade som de ambitiösa, kreativa och positiva polackerna för att åstadkomma detta!”, skriver han optimistiskt om Polens planer att ena Europa på UD-bloggen.

Jaså?

This entry was posted in Övrigt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.