EU och tvätt av Italiens smutsiga byk

Nu pågår som bäst en jakt på papperslösa, ett exempel på hur Italien lyckats utnyttja sitt EU-ordförandeskap till att få andra EU-länder att utföra deras smutsiga arbete.

Försvaret för operationen ”Mos Maiorum”, som italienarna satte igång att organisera så snart EU-ordförandeskapet blev deras den 1 juli, är att myndigheterna enbart är ute efter information för att kunna stoppa människosmugglare.
Italien skulle  enbart vilja hindra fler farliga båtturer över Medelhavet.
Därför ska poliser i alla EU-länder i en samordnad aktion under tretton dagar kasta sig över potentiellt illegala invandrare… för att ställa frågor.

Det tror förstås ingen på.
Polisen behöver inte jaga papperslösa på gatan och i parker för att fråga ut dem om på vilka vägar de tog sig in i Europa.
Det sitter redan tiotusentals och väntar i asylmottagningsläger och baracker över hela Europa.

Alla papperslösa som har oturen att plockas upp i svepet, kommer raskt att fängslas och sedan skickas iväg.

Till och med Frontex – EU:s gränskontrollbyrå –  skäms över operationen och skickar ut ett offentligt uttalande där de förklarar att de inget har att göra med Mos Maiorum.
Det enda Frontex gör, förklarar Frontexchefen,  är något som de inte kan neka något EU-ordförandeland- att skicka begärd statistik och riskanalyser till Italien.

Den svenske inrikesministern svarar inte på frågor om saken.
Ansvarige på svenska polisen – Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet- säger att han…:
…”har oerhört svårt att se att det skulle vara möjligt att avstå från ett deltagande. Jag kan inte se att det skulle finnas ett utrymme att inte medverka i en gemensam europeisk operation som har beslutats i en rådsarbetsgrupp”.

Enkelt.
”All Member States and Schengen Associated Countries (SAC) are going to be invited to participate in the operation”, skriver italienarna i de officiella dokumenten.
Säg nej.

Låt inte de främlingsfientliga italienarna använda EU-institutionerna till att jaga papperslösa.
Säg nej!

 

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to EU och tvätt av Italiens smutsiga byk

  1. Pingback: Medelhavet och nån-annan-politiken | EU-merabloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.