Euron ska nog klara sig

Schweiz lämnar euron! Snart hoppar fler länder av euron!, är slutsatsen som International Business Times som bara en av många marknadsbedömare drar.

Det kom totalt oväntat att Schweiz´s centralbank skulle sluta försvara taket för sin franc i förhållande till euron.
”En svart svan”, kallade FT det.
Alla som satsat i schweiziska franc – och det är många  – sitter plötsligt med stora förluster. Vissa mäklare gick helt omkull. Danska Saxo Bank vacklar just nu.

Kroatien tar till det desperata och kostsamma försöket att låsa sin kurs mot Swfrancen. En stor del av kroaterna har tagit ut sina bostadslån i Swfranc som ju verkade så tryggt.
Men nu har de bolånen plötsligt blivit ruskigt dyra.
Polackerna utfärdar en pressrelease med att ”ingen systemrisk över schweizerfrancen”…apropå att 40 procent av polska bolånen är i schweizerfranc.  Regeringen lovar ingripa.

I Danmark försvarar centralbanken just nu den danska kronan så gott man kan mot internationell spekulation. Övertygelsen i marknaden är att om Schweiz kan droppa sin fasta kurs mot euron, så kan Danmark också göra det – här finns pengar att tjäna!

Nå, det finns också vinnare på kalabaliken.
Schweizarna själva jublar över att ha tjänat 30 procent på sina besparingar utan att lyfta ett finger.

Schweiz´s centralbank gnuggar händerna.
Visste ni att 45 procent av Schweiz´s  centralbank ägs av privata händer och dess beslut tas alltså till så stor del av privata ägare?
De får en trevlig utdelning på sitt initiativ.
Resten ägs av Schweiz´kantoner som lär ha klagat den sista tiden över att utdelningen från centralbanken varit så låg länge.
Som sagt, de klagar inte idag.

Kommer då detta att få fler länder att hoppa av euron?
Danmarks centralbank kämpar alltså just nu mot anstormningen men man har hela ECB i  ryggen. Den danska kronan blir svår att knäcka, om danska politiker inte vill se den knäckt.
Även Polen och Kroatien kan räkna med att få hjälp av ECB.

I stormiga tider när din granne oväntat kan få för sig att se om sitt eget hus på din bekostnad, känns det tryggt att inte stå ensam.
Personligen tror jag inte på att euron förlorar på kaoset.
Tvärtom.

Däremot förlorar den europeiska realekonomin på att allt kapital störtar sig över spekulationsekonomin istället.

This entry was posted in Euron and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.