Europaparlamentet knockar sig själv

Det blev ett rejält magplask för Europaparlamentets industriutskott på torsdagen. Istället för att utskottet för sin del skickar in en ny, tuffare version av EU:s utsläppshandel till fortsatta förhandlingar, så skickar de… ingenting alls.

Uppenbart gapade den italienska högerpolitikern Antonio Tajani för mycket och miste därmed hela stycket, vilket är extremt ovanligt.

Bakgrunden är som bekant att de utsläppskvoter som europeiska företag handlar med, blivit alldeles för billiga. Pressen på industrin att rena utsläpp istället för att köpa tillstånd till utsläpp, är borta.
Det tycker Tajani  och EPP är bra. Näringslivet har en tuff tid och behöver beskyddas från hårda krav.
Och så är det Ukip vars företrädare Roger Helmer anser att klimatsnacket är dumheter.

Socialdemokrater, de liberala, vänstern och de Gröna i parlamentet håller inte med. Klimatet måste gå före.
Så när industriutskottet röstade om röd-gröna blockets förslag till ändringar av Tajanis rapport, gick ingenting igenom. Hela högern, inklusive Ukip med kompani, såg till den saken.
(Till Tajanis förtjusning, rapporterar svenske utskottsmedlemmen Federley.)

Men när rapporten i sin helhet var uppe till omröstning så avslogs den. Hela röd-gröna blocket, inklusive klimatskeptiska Ukip som inte vill ha NÅT från EU kring klimatet, ordnade den biffen.

Så nu är den enda rapport om utsläppshandeln som plenum får att rösta om, den som kommer från miljöutskottet… ett utskott som tenderar att betrakta klimatet som prioritering nummer ett, långt före industrins eventuella intressen.
Industrin rasar, meddelar European Voice.

I förra veckan fick de röd-gröna lära sig läxan att ”gapar man för mycket…” (ni kan resten). Då kunde blocken inte samla sig om någon kritik av Juncker-kommissionens arbetsprogram för år 2015 (vilket EPP  inte har något problem med).
Junckers förslag seglade igenom utan påpekande från EP.

Den här veckan fick EPP lära sig samma läxa.

Nu blir blocken tvungna att på allvar börja leta kompromisser, om Europaparlamentet inte gång på gång ska stå utan politik alls, inför förhandlingar med EU-regeringarna och med EU-kommissionen.
Snegla mot hur svenska riksdagen gjort, kanske?

This entry was posted in Klimat och miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Europaparlamentet knockar sig själv

  1. ylvanilsson.se says:

    Du har rätt, 2021 är det år som blivit kvar som förslag men (s) kalkylerar nog att miljöutskottet lägger 2017 som ändringsförslag. Tajani får försöka trumma upp sina anhängare i plenum.
    Men de kan inte hålla på och slå ut varandra internt i EP om de vill vara med i leken. Då bestämmer regeringarna och där kör Polen aggressivt ”ingen press på industrin” och få andra regeringar verkar orka ta striden med dom.

  2. Bengt O. says:

    Krångligt det här. När jag läser igenom dina länkar hittar jag i pressmeddelandet från EPP en uppgift om att det var ”the S&D Shadow Rapporteur” (Federley??) som vägrade acceptera ett kompromissförslag om 2019 som startdatum. Man säger vidare att Miljökommitten nu bara har Kommissionens förslag som utgångspunkt och att startdatum där faktiskt är 2021.

    Ja inte vet jag. Men att klimatet bryr sig om marionettpolitikernas förhandlingsspel tvivlar jag hur som hest på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.