Varför tänkte vi inte på det…?

Varken Brexit eller Grexit är svårt att fixa, skriver FT:s Wolfgang Munchau.

Den enkla och eleganta lösningen på Brexit är att eurozonen knyter sig närmare varandra i integration och att Storbritannien (med Sverige och några andra, får man tro) stannar utanför i en lösare cirkel.

Helt rätt.
Denna enkla lösning stöter emellertid tyvärr på patrull därför att,
a) euroländernas politiker finner det politiskt svårt att övertyga hemma om behovet av mer integration.
Integrationen kommer (var så säker) men ingen i eurozonen har det minsta bråttom.

Och så var det,
b) Storbritannien har verkligen inte tänkt att placera sig utanför maktens centrum. Camerons regering går efter att få ha privilegierna kvar och slippa plikterna.
Yttre cirkel med Sverige och Norge? Skulle inte tro det.

Den enkla lösningen till Grexit då?
Tre steg, skriver Wolfgang Munchau.
Steg ett: Greklands regering måste inse att landet måste reformeras i grunden.

Och där kan vi då sluta lyssna på Munchau.
Har han ens följt den plågsamma följetongen?, där krismöte efter krismöte hålls mellan parterna med  Munchaus steg ett som  just förhandlarnas steg ett… men utgången av alla dessa möten är så obefintlig att Greklandskrisen nu förpassats till notiser i uttråkade massmedia.

Greklands regering går så långt i förnekande att de i förra veckan övertygade IMF om att låna ut nya pengar för att klara Greklands akuta avbetalning på ett lån till… IMF.
”Heureusement”, som fransmännen säger, att ”le ridicule ne tue pas” (ingen dör av att göra sig löjlig).

Men för skojs skull, vad är Munchaus andra och tredje steg?
Jo, tvåan är att Tyskland ska erkänna att åtstramningen inte har fungerat. Och trean är att Grekland ska konka.
Lite snyggt och fint, en konkurs i stillhet.
Bara sluta betala till IMF och ECB.
Men fortsätta betala till de privata långivarna  (= västerländska investerare som köpt på sig nya grekiska lån på senare år i spekulation att EU kommer tvinga Grekland att hedra dessa.)

Tulipanaros.

 

This entry was posted in Euron and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Varför tänkte vi inte på det…?

 1. ylvanilsson.se says:

  Visst är det så, kontinenten vill självklart fortsatt handla med England (tror nog att skottarna hoppar unionen om Cameron lämnar EU) och har ingen anledning att straffa Cameron med att neka det. Men det förefaller mig som om Cameron-Ukip m fl, lever i tron att de kan få ut mycket mer än så. Jag är inte övertygad att de har förstått att imperiet är dött och begravet. Det är därför jag tror att denna lösning, logisk för oss alla, kommer att dröja.
  Ännu en sak som Cameron inte verkar förstå – kontinenten har inte bråttom.

 2. Bengt O. says:

  ”nichts” alltså i det parafraserade Krauscitatet, inget annat!

 3. Bengt O. says:

  De artiklar du länkar till ligger tyvärr bakom betalmur så de är inte utan vidare åtkomliga. Efter vad du skriver frågar man sig också om de är värda att betala för.

  Jag har emellertid själv i blogginlägg efter blogginlägg pläderat för en ”enkel” och dessutom önskvärd lösning av problemet Brexit. En välplanerad och vänskaplig skilsmässa vore utan tveka till fördel för bägge parter. Jag tillåter mig att tvivla på att England (som jag systematisk skriver för att hålla tanken på skotsk självständighet vid liv…) tänker sig en framtid som ledare i nytt EFTA. Ledtanken är nog dels att man menar att man är sig selv nok, dels att man mera räknar med USA som partner och därigenom kan realisera sin imperiala dagdröm. Men om man håller sig till den småtråkiga verkligheten så är ju England (OK, UK då) och kontinentala EU så viktiga marknader för varandra att knappast någondera parten skulle lägga hinder i vägen för helt fritt handelsutbyte och andra arrangemang som är till ömsesidig ekonomisk profit. Men UK skulle slippa invandring och EU skulle bli av med många käppar i hjulen och den omoraliska brittiska avgiftsrabatten.

  Att integrationen kommer att ta tid är jag helt ense med dig om. Men inte går det snabbare med medlemmar som UK och Sverige (och just nu Ungern) som spjärnar emot. Eller om vissa länder beviljas frikostiga opt-outs.

  Zu Grexit fällt mir nochts ein.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.