Findus och konserverad gröt

Alltså – om jag har förstått det rätt – så köpte livsmedelskoncernen Findus kött för sin frysta färdigmat av franska firman Comigel vilken fick köttet från sitt dotterbolag i Luxemburg som köpte köttet från den sydfranska firman Spanghero vars moderbolag Poujol fick köttet via en handlare från Cypern som hade sålt kontraktet för köttleverans till en firma i Nederländerna vilken köpte köttet i Rumänien.

Påminner inte den här affärskarusellen om något?
Vänta nu – subprimelånen!

Precis som Findus färdigmat paketerat som oxkött, var subprimelånen snyggt inslagna i paket av olika ingredienser som försäkringar, obligationer, optioner, derivat och allt-vad-det-nu-heter, sålt av Goldman Sachs till Bank of America som sålde vidare till Barclay´s som skeppade det till Deutsche Bank som sålde till Hypo Real Estate som sålde till delstaten Bayern som sålde tillbaka till Deutsche Bank som sålde vidare till S-E-Banken som sålde till svenska kommuner.
Som satt med hästkött när det var dags att öppna paketen.

Märkligt hur saker går igen.
Eller?

Ägare till Findus är den brittiske kapitalmarknadsaktören Lyon Lea som startade sin karriär på Goldman Sachs. Där tjänade han så mycket pengar på affärskaruseller – se ovan – att han kunde börja köpa på sig företag. Som han snart sålde. Med stor vinst.

Skomärket Jimmy Choo tjänade han 2,15 mdr kronor på. Japanska nudelkedjan Wagamama köpte han och sålde för 1,85 mdr.
Orangina Schweppes drog han in 26 mdr  på att köpa och sälja igen.
Modekedjan American Apparel konkade innan Lea hann tjäna några miljarder.

Nåja. Vad är väl en miljard eller två?
Lyon Lea klarar sig. Han äger en poloranch i Kalifornien som han invigde med en jättefest där attraktionen var nakna kvinnor täckta i målarfärg.

”Vi är inte som de flesta investmentbolag. Vi har en genuin förståelse för mode och konsumentbranscher”, förklarar Lyon Lea.
Det känns lugnande att höra.

This entry was posted in Konsumentpolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.