Förbryllande nytt från marknaden

Inte vet jag hur kreditvärderingsinstitut jobbar men när Standard & Poor´s förra fredagen bestämde sig för att sänka kreditbetyget på nio euroländer, så var deras skäl att de inte tyckte EU-toppmötet den 9 december åstadkom tillräckligt.

Behövde de fundera en månad för att komma på det?

Det var ju trots allt lite nedslående att S&P skulle slå till nu, när marknaderna de senaste veckorna faktiskt varit riktigt hyggliga och lånat ut pengar till Italien och Spanien på oväntat bra villkor.

Men sådan är marknadsekonomin, bara att gilla läget. Och S&P:s analys var det inget fel på. Toppmötet i december gick helt och hållet på den tyska linjen – inga nya pengar för att rädda de skuldsatta länderna.
De jäklarna ska spara sig ur den kris de själva försatt sig i.
Men det är en dålig idé, förklarar Standard & Poor´s i sin motivering. Att strama åt nu leder på kort sikt bara till mer arbetslöshet och därför mindre inkomster till staten.

Så därför tog de ifrån toppbetyget trippel A från Frankrike, det enda land som än så länge fått vara med och leka när Tyskland beslutar om europeiska krislösningar?
Hmm.

Frankrikes regering, liksom Spaniens och Italiens regeringar (också med sänkta betyg) reagerade genast som ett ansvarsfullt land gärna gör när man påpekar för dem att de inte bedriver en sund ekonomisk politik.
De lovade alla att snabbt genomföra ytterligare åtstramningar.

Hoppsan! Så fel det kan bli, S&P.

Men marknaderna reagerade istället desto mer oväntat. De fortsätter att låna ut pengar till de utpekade länderna på gamla villkor istället för att kräva högre räntor.

Ska man förstå det som att Standard & Poor har fel och förbundskansler Angela Merkel med sin linje ”spara,spara,spara” har rätt?

This entry was posted in Euron and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.