Förtroende och förnuft

Liborskandalen i somras var spiken i kistan som övertygade de sista förhoppningsfulla om att bankvärlden är totalt korrumperad.

Storbritannien har nu gjort sin hemläxa. USA har gjort sin. Danmark likaså.
Man skulle tro att Riksbanken inte kan dröja längre utan att det blir pinsamt.

Det som uppenbarligen ”alla” känt till i finanssektorn – att bankerna manipulerat Liborräntan genom att varje dag rapportera in en räntenivå som de föredrar, istället för den egentliga ränta de tillämpar vid lån mellan banker – har utretts klart i USA, Storbritannien och Danmark.

Det här trixandet har påverkat räntan som lagts på transaktioner värda en summa som motsvarar 4,5 gånger den globala BNP.
Inte helt oviktigt, alltså.

Riggandet av räntor har varit så vanligt att handlare glatt mailat varandra med uppmaningar om att vad de borde anmäla räntan till och lovat bjuda på fika som tack för hjälpen.

I USA har Barclay´s bank som först fångades med fingrarna i syltburken fått betala böter på 450 miljoner dollar.
I Storbritannien hotar åtal – kring 20 storbanker sägs vara inblandade – och inte minst blir det en reform av hur räntan sätts.

I Danmark anser finansminister Ole Sohn att Cibor har legat oförklarligt högt. Cibor sätter räntan för minst 20 procent av danskarnas bostadslån.
Sohn utreder om någon bank ska fällas, och har just satt Finansinspektionen att i fortsättningen övervaka hur bankerna sätter sin referensränta.
Nordea hör till de banker som utreds i Köpenhamn.

I Sverige har Riksbanken sagt sig inte misstänka några felaktiga räntenivåer men lovat titta på saken.
Full av förtroende.

Det sista som hördes från ansvarig myndighet (Riksbanken) var när vice riksbankschef Kerstin af Jochnick i slutet av augusti höll ett tal på Danske Bank där hon sa att: ”…vi håller på och utreder med bankerna hur Stibor fastställs…”

Hallå! Det är fem svenska banker som sätter Stibor. Bara fem. Det ska de kunna berätta på två minuter.
Skandalen exploderade i juli, för tre månader sedan.

…”Jag utgår från att svenska banker snarast drar lärdom av vad som hänt med Libor och stärker trovärdigheten runt Stibor,” avrundar vice riksbankschefen.

Det låter inte som om Riksbanken räknar med att göra något själv. Då får vi hoppas på EU där EU-kommissionen – redan i juli – föreslog att förbjuda räntefixandet i lag.
Då blir Riksbanken tvungna att rycka upp sig.

 

This entry was posted in Övrigt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.