Ge mig mer union i EU, säger Juncker

”EU borde göra något” har det ofta låtit under eurokrisen, under Greklandskrisen och flyktingkrisen.
Gärna, ge mig medlen bara, svarade idag EU-kommissionens ordförande i sitt ”state of the union”-tal inför Europaparlamentet. Eller mer ordagrant, ur Junckers mun:
”Vi har för lite Union i Europa.”

”Mer EU” föreslår han därför, inte oväntat, som svar på flyktingströmmen. Hans förslag från i somras att avlasta Italien och Grekland med 40 000 flyktingar att fördela över andra länder, växer till att gälla 140 000 flyktingar och att innefatta även Ungern.
(Och den som inte ställer upp på detta och inte har en mycket bra anledning, ska räkna med att som straff betala 0,002 procent av sin BNP. Förslaget kräver bara kvalificerad majoritet för att gå igenom, kan bli intressant att se hur det avlöper)

Men framförallt kommer Juncker att föreslå  ett permanent fördelningssystem så att vi slipper scenerna med människor som vandrar längs motorvägar eller kryper under stängsel för att få söka asyl.
”Och det ska vara obligatoriskt, alla länder ska ställa upp.”

Dublinförordningen är överspelad och ska fundamentalt ändras (sorry Löfven, den skyddade ju oss annars så bra mot de syrierna som släppts fram till Danmark).

Just det, det lilla gränskontrollsamarbetet Frontex som fått förlita sig mest på frivilliginsatser måste bli ett fullfjädrat gränskontrollsystem.
Och ja, det kommer att kosta pengar.

Apropå Greklandskrisen och minnet av hur man stängde bankerna för att slippa folk som köade för att tömma sina bankkonton: Juncker vill ha ett gemensamt åtagande/fond för att garantera 100 000 EUR av folks sparpengar.
Skulle folk i en framtida kris misstro sitt lands banker igen så vet de att deras pengar garanteras av hela EU, inte bara av deras möjligen bankrutta regering.

Den sista delen ligger redan som idéer i Fem presidenters rapport. Där ligger också en förstärkt övervakning och kontroll av framförallt euroländernas ekonomiska politik – snart även fiskala politik.
Vänta förslag inom kort på att varje land upprättar ett råd som (i samråd med de övriga inom EU)  övervakar att inget sker som kan skada deras lands ”konkurrensförmåga”.
Dit hör beslut om beskattning eller skattelättnader.
Dit hör löneutvecklingen som inte kan tillåtas sticka iväg.

Det är en social fråga också, säger Juncker vars mål är:
Samma lön för samma jobb på samma plats.

Inte minst, inför en kommande kris behövs en krigskassa, en Euro Area Treasury.
Den kan bygga på nödfonden ESM och användas vid någon form av chock.

Med detta glider Juncker förstås osökt in på Storbritannien som ju storknar vid tanken på mer Europa. Han har lovat en ”fair deal” för Storbritannien och det ska de få.
En deal som är ”fair” också för de övriga 27 länderna så klart.
Det betyder för Juncker att inse att inte alla länder vill vara med om allt (Bye, bye, Britain).

Slutsatsen är tydlig men Juncker sammanfattar för säkerhets skull i svart och vitt:
”Vi måste ändra vårt sätt att arbeta.
Vi måste bli snabbare.
Vi måste bli mer europeiska i vår metod.
Inte för att vi vill ha makt på europeisk nivå. Men för att vi akut behöver bättre och snabbare resultat.
Vi behöver mer Europa i vår Union.
Vi behöver mer Union i vår Union.”

 

This entry was posted in EU-rätten, Euron and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.