Prio ett – EUs gränser ska räddas

”Prioriteten måste vara att rädda liv”, sa Stefan Löfven inför EU:s extra toppmöte om båtflyktingar.
Men detta är inte vad ledarna diskuterade. De diskuterade hur man kan”hindra flyktingar från att komma upp i båtarna” (Donald Tusks ord).

För detta tredubblar man nu Frontex anslag för gränsövervakningsoperationen Triton.
(”Vi kan inte göra räddningsoperationer, det finns inte i vårt mandat”, påpekade Frontex-chefen Fabrice Leggeri redan före toppmötet… vilket valde att inte ändra Frontex´ mandat.)

Fortsatta diskussioner ska handla om EU-kommissionens förslag att snabba upp återsändandet av icke-önskvärda, om förnyat samarbete med transitländerna runt Medelhavet och om man kan skicka droner för att förstöra smugglarnas båtar (vilka smugglarna för övrigt hyr från fiskare längs kusten…vilket bland annat lett till att det fiskas ganska lite utanför t ex Libyen och priset för fisk har mångdubblats).

Vad EU-toppmötet inte diskuterade alls var det faktum att ett EU-direktiv  tvingar flygbolag att agera spärr mot visumlösa personer vilket tvingar flyktingar att ta sig till EU båtvägen trots att priset är mycket högre i pengar, för att inte tala om risker.

Vad EU-toppmötet heller inte diskuterade annat än helt kort, var om EU-länder bortom Medelhavet åtminstone kunde ta sig an 5 000 av de båtflyktingar som redan anlänt.
Angela Merkel gjorde ett tappert försök att lyfta denna bördefördelning men möttes av extremt svalt intresse från övriga.

Kunde kanske inte hoppas på annat,  när nu de politiker som fanns i rummet i stort sett samtliga jagas i sina hemländer av främlingsfientliga partiers framgång.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Prio ett – EUs gränser ska räddas

 1. Bengt O. says:

  Det är sorgligt. Om jag får bli litet patetisk och citera ur en artikel av Suhonen: ” Vilka slags människor är vi? Vilka slags människor vill vi vara? Vilket Europa vill vi leva i? Vad är det som pågår runtom oss och vilket är vårt ansvar?” Men i grunden är det ju vårt -väljarnas och opinionsbildarnas- ansvar att få ”våra” politiker att tänka annorlunda.

  Men blotta tanken att försöka väcka sådana frågor i den nuvarande politiska debatten (”allting som du kan kan jag göra bättre”) ter sig ju oerhört naiv. Jag tar ytterligare ett steg i den riktningen och citerar Tage Danielsson:

  Varför ska’ jag va’ me?
  betalar ju skatt för de’
  att man skall slippa se
  en massa folk som dör.
  Det kan välan inte jag rå för

  Ja, ursäkta …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.