Halvgalen och omgiven av dåliga rådgivare

Det är svårt att inte oroa sig för den franske presidenten Francois Hollande. Han har sådana bekymmer med sina ministrar.

Hans miljöminister Delphine Batho fick bara häromdagen foten när hon sagt i radio att regeringens budget var dålig. (Hennes miljödepartement tvingades spara 7 procent.) 60 procent av fransmännen blev förbannade över detta, 80 procent av de franska socialisterna.

Hollande har ju annars en hel hög med ministrar som snart sagt alla klantat sig rätt ordentligt utan att behöva avgå.
Jo, en tvingades bort. Hans skatteminister Jérome Cahuzac hade avslöjats gömma kapital utomlands för att undgå skatt och det var tydligen i grövsta laget.

Men hans industriminister Arnaud Montebourg är kvar, som två gånger offentligt skällt ut industriledare (olyckligt i ett land som har svårt att locka till sig utländska investeringar och som lider av rekordhög arbetslöshet), som underkänt kärnkraft (regeringen är i högsta grad för) och grälat offentligt med andra ministrar om politiska frågor.

Montebourg har dessutom angripit EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso personligen, inte det minsta tacksam över att Barroso gett Frankrike två extra år för att följa EU-reglerna om sunda statsfinanser.

Hollandes handelsminister Nicole Bricq har följt upp med att deklarera i radio att ”Barroso har inte åstadkommit någonting under sitt mandat…”

Hans bostadsminister Cécile Duflot meddelade i radio att hon kände inte till regeringens policy för cannabis men själv ansåg hon att det ska legaliseras (regeringen som hon ingår i, anser inte detsamma.) Hollandes utbildningsminister stödde Duflot.

Hans utrikesminister Laurent Fabius struntade i presidenten/premiärministerns uttryckliga order att inte semestra längre bort från Paris än två timmar (valde otillgängliga Zanzibar). Detsamma gjorde kulturministern Aurélie Filipetti (Mauritius).

Hans premiärminister Jean-Marc Ayrault har klantat sig ett antal gånger som t ex när han plötsligt var för att avskaffa 35-timmarsveckan (hans regeringen är absolut emot), dödförklarade en skadad student, annonserade beslut som ännu inte var fattade eller när han nyligen beskrev de franska relationerna med Tyskland som ”förfärliga”.

Frankrike befinner sig i en sämre ekonomisk situation än någonsin, Hollande har tvingats backa från i stort sett allt han lovat, hans opinionssiffror har länge varit historiskt låga.
Och hans ministrar är fullständigt oregerliga.

Halvgalen och omgiven av dåliga rådgivare?

This entry was posted in Utrikespolitik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.