Har Bryssel hört den här förut?

Även Frankrike – liksom tidigare Storbritanien och Italien – har nu fått en energisk ung man vid tyglarna som anser att det är bara att tala högt och tydligt med Bryssel, så ska det lösa sig.
Frankrike är nämligen på väg att misslyckas med sin femtielfte plan för att minska budgetunderskottet (mest för att det förblev en plan och aldrig omsattes i verklighet).

Francois Hollande vann presidentvalet för några år sedan på löftet att han skulle få Bryssel att överge kraven på hårda besparingar.
Han gick förstås på pumpen.
Nu är det nye premiärministern Manuel Valls som vet att det där med Bryssel, det blir inget problem, bara han får förklarat ordentligt att Frankrike egentligen är ett ekonomiskt starkt land.
Det där med budgetunderskott hit eller dit, är inte så mycket att hänga upp sig på.

Franska kommentatorer låter sig charmas av beslutsamheten och tror att Paris kan få slippa besparingar och reformer för ”det finns ingen kommission från nu och fram till november”.
Det är lite av en optimistisk syn på sakernas tillstånd, för även om EU-valet saktar av lagstiftandet, så upphör inte kommissionens övervakande arbete förrän den byts ut i  november.

Valls och de andra tycks också glömma att det inte är kommissionen som har hittat på att Frankrike ska spara till budgeten är i balans.
Bakom Bryssel i det här fallet står Merkel, Draghi, Rutte och några till.

Vi får väl se om Merkel låter sig charmas av den senaste unge, energiske mannen i europeisk politik.

This entry was posted in Euron and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.