Här försöker man vara snäll…

Jean-Claude Junckers arbetsprogram för 2015 vållar mer oväsen än något tidigare kommissions-arbetsprogram har gjort.

På sätt och vis är det ironiskt eftersom Juncker är den förste EU-kommissionsordförande som har valt att konsultera både EU-regeringarna och Europaparlamentet INNAN han författade sitt kommande arbetsprogram.

Junckers arbetsprogram är annars ovanligt i att det inte är särskilt konkret i vad som ska göras. Det ska göras översyn här, utvecklas där och förvaltas där.
”Vi är varma anhängare av jämställdhet”, säger dokumentet och lovar att i framtiden komma upp med… något…i den riktningen…

Värt att notera är ordvalet kring euron. Juncker har lovat parlamentet att inte glömma bort sociala effekter av åtstramningspolitiken.
Här heter det att flera förslag väntas som ska ”poola ekonomisk suveränitet” (läs bindande regler) samt förslag som ska ge ”ny kraft åt social dialog” (läs icke-bindande).

GMO-röran ska äntligen få ett slut – med regler som idag tvingar kommissionen att godkänna produkter som experterna i Efsa sagt ja till,  även när en majoritet av medlemsländerna varit bestämt emot.
Kommissionen har som bekant valt att bryta mot reglerna, gång på gång.

Riktigt konkret blir Juncker först i vad som inte ska göras. Listan över lagförslag som droppas består av 80 punkter. Många är hämtade direkt ur Barrosos arbete på en bättre (= mindre) lagstiftning.

De flesta av dessa 80 punkter droppas för att reglerna blivit överspelade av tid eller av annan lagstiftning.
En del droppas därför att det trots år av förhandlande inte gått att nå enighet kring dem.

Och så är det några förslag som ska strykas för att medlemsländerna inte velat lagstifta om saker som parlamentet har önskat sig – där blir det bråk idag, när Juncker presenterar sitt arbetsprogram för parlamentet.

(Läs mer om arbetsprogrammet i Oksanens blogg här.)

 

This entry was posted in EU-rätten, Europaparlamentet and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.