Hjälp – inte EES

Cameron och hans svajiga framfart kunde man väl betrakta oberörd – om det inte vore för den uppenbara risken att den svenska moderat-ledda regeringen får för sig att följa i hans fotspår.

Det inställda talet från Storbritanniens premiärminister har förstås läckt ut så nu vet vi att han hade tänkt att a)  berätta om hur mycket berömvärt som EU gjort för att hindra krig och b) att EU måste ta itu med eurokrisen, den svaga konkurrenskraften och fokets skepsis.

Ironiskt nog tycks han ha ett långt stycke i sitt tal om hur  ekonomisk åtstramning i många europeiska länder förvärrar probemen,  bland annat eftersom det drabbar medborgarna hårt.
Sant – men det klingar kanske lite ihåligt när det sägs av en premiärminister som ägnat hela sin regeringstid åt extrema åtstramningar.

Punkt tre i talet är då att Cameron vill förhandla fram ett nytt förhållande mellan Storbritannien och EU.
I en Financial Times-intervju påpekar den gamle EU-veteranen Jacques Delors att det finns ett färdigt paket för sådana som Cameron.
EES-medlemskap.

Eller som Camerons EU-vänlige koalitionspartner Nick Clegg kallar det: Det norska tillståndet – en faxdemokrati.
Man sitter vid sin fax och väntar på besked från EU vilka beslut som måste införas i nationell lag för att få vara med på den inre marknaden.

Snubblar Cameron in i diskussioner om ett ”särskilt” förhållande med EU så är detta de villkor som kommer att erbjudas.
För att inte se ut som en idiot kommer han vilja dra fler länder med sig.
Ett uttåg i trupp kan säljas till omvärlden som en framgång.

Närmast till hands ligger då britternas ständiga och trogna vapendragare, Tjeckien och Sverige.
Suck.

This entry was posted in Övrigt, Sverige och EU and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hjälp – inte EES

  1. ylvanilsson.se says:

    Sant, de tjeckiska presidentkandidaterna verkar klart mer pro-EU än den avgående… men jag har noterat att av någon underlig anledning brukar europeiska länder förr eller senare alltid hamna i nästan exakt samma EU-sits oavsett vem som för tillfället leder dem…

  2. Men chansen finns väl att Tjeckien lämnar den sjunkande skutan efter presidentvalet. Både Zeman och Schwarzenberg är väl -trots olikheter i övrigt- EU-vänliga?

    Att Perssons ”följa Toni” politik skulle följas av Reinfeldts -eller snarare Borgs väl- ”följa David” politik är ju litet ironiskt. Jag tror det beror på språket – besvärliga fransmän, tyskar och andra ”they dont spik inglish you now”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.