(Hyggligt) goda nyheter om flyktingkrisen – hurra?

Tänk, vilken skillnad det kan göra att träffas ansikte mot ansikte.

I veckan flöt hot och ilskna utfall runt, från flera Balkan-regeringar – noga rapporterat av europeiska massmedia – apropå de mängder flyktingar som kommer trampande i regnet på deras landsvägar.

På söndag samlade EU-kommissionens ordförande Juncker regeringar från elva berörda länder längs  västra-Balkan-rutten (så väl upptrampad att den fått ett eget namn), sida vid sida med UNHCR, Frontex och asylbyrån Easo.
Han inledde mötet med: ”Hur kan vi hjälpa?”
(…varpå gästerna ägnade en god stund åt att allmänt skälla och förtala varandra.)

Åtta timmars diskussion slutade sedan i en överenskommelse om ett samarbete i 17 punkter. Bland de viktigare var att Grekland till slut accepterar hjälp med att upprätta 30 000 platser för flyktingar före årets slut och att UNHCR får bidra till ytterligare 20 000 genom att hyra in sig i lokaler och hos familjer.
Länderna längs rutten lovade bistå med mat, vatten och tak över huvudet för flyktingar, vilket EU:s krismekanism civilskydd kan tas i bruk för.
De accepterade också UNHCR:s hjälp med att skapa 50 000 platser längs västra Balkan-rutten.
Inom en vecka kommer de dessutom att få träffa (organiserade av Juncker)  Europeiska investeringsbanken samt andra institut som har fonder att erbjuda för flyktingmottagande.

Frontex och EU:s asyltjänstemän i Easo ska ges plats längs rutten för att hjälpa till att hantera registreringar och asylansökningar.
Mindre dramatiskt men förmodligen lika viktigt – de inblandade länderna skapar en kontaktpunkt för att 24 timmar om dygnet kunna meddela sig med varandra vad som pågår.
Alla godtar att EU-kommissionen på plats får kontrollera att allt går rätt till, i förhållande till flyktingars faktiska rättigheter.

Kort sagt – det finns nu en plan för att tillsammans – EU-länder och icke-EU-länder – använda alla till buds stående resurser för att försöka klara hantera flyktingströmmen på ett mer värdigt sätt.

Detta borde, kan man tycka, leda till jublande rubriker i massmedia.

Men lustigt nog flöt det betydligt mer bläck före mötet när ilskna regeringar uttalade sig om att Europa föll samman och nu minsann skulle nya taggtrådsstängsel upp.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.