I Skottland flinar man förnöjt

Skottarna har skrämt engelsmännen med 51 procent som så här veckan innan, överväger att rösta ja till självständighet.
Premiärminister David Cameron kastade fram ett desperat försök att få skottarna på sin sida, ett löfte att ge Skottland mer självbestämmande inom unionen.
Orolig att det inte ska räcka tar han nu tåget upp till Skottland, för andra gången på ett halvår.

Nu är skottarnas förtroende för Cameron så lågt, nära obefintligt, att det utgör en grav politisk risk att skicka dit honom. Han har order att vara mild och vänlig för skottar reagerar inte bra på hot.

Det fick David Bowie erfara när han hälsade vid en prisceremoni till Skottland att de borde stanna kvar. Reaktionerna gick från: ”Det ska du skita i, engelsman som aldrig ens varit i Skottland och som dessutom bor i New York” till ”Wow. Bowie vet att vi existerar!”

Det fick också den amerikanske ekonomen Paul Krugman höra från kommentatorsblocket när han skrev i sin NYT-blogg att skottarna borde känna sig rädda, mycket rädda… över att förlora det brittiska pundet.
”Nonsens, svarar en skotte. ”Vem bryr sig om valuta när man har olja!”, svarar en inte-alls-rädd skotte. ”Ner med 300 år av ockupation”, tillägger någon annan.
”Bara en varning,”skriver en engelsk kommentator, ”utlänningar som talar om för skottarna hur de borde rösta stärker ja-sidan”.

För David Cameron vore en ja-seger en enorm politisk förlust. Ändå följer hans politiske motståndare, labour-ledaren Ed Miliband, med honom på resan till Skottland.
Miliband har nämligen ännu mer att förlora på ett skotskt ja – 41 av hans 256 labour-stolar i det brittiska parlamentet är skotska.

Tre engelsmän på resa i Skottland för att övertala skottarna – det finns de som tror att det bara kan förvärra läget.
Den 18 september får vi veta. Tills dess kan vi vara säkra på att skottarna njuter av hela spektaklet.

This entry was posted in Utrikespolitik and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to I Skottland flinar man förnöjt

  1. Bengt O. says:

    Republiken Skottland i eurozonen och Nordiska Rådet, efter Brexit. Vilken önskedröm!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.