I vargfrågan går politik före lagen – igen

Ny regering, ny miljöminister – en miljöpartist denna gång – men svenska myndigheter fortsätter att envisas med att varg ska skjutas.

Trots att Sverige har anslutit sig till Bernkonventionen som innebär att vi ska skydda utrotningshotade arter.
Trots att det finns ett EU-direktiv som säger samma sak.
Trots att EU-kommissionen gång på gång skrivit och meddelat att vi bryter mot reglerna.

Riksdagen beslutar glatt att vi kan nöja oss med 270 vargar för att arten ska överleva, trots att den forskare som siffrorna har hämtats ifrån förtvivlat ropar att hans siffror används fel och kallar den svenska sifferleken för missbruk.

Naturvårdsverket försöker slippa ifrån frågan genom att låta länsstyrelserna själva bestämma.
”Socio-ekonomiska orsaker” kallar myndigheten sina skäl att tillåta jakten.
Detta skäl, ”samhällsekonomin”, finns förstås inte med som ett godkänt skäl att få skjuta ett utrotningshotat djur i Bernkonventionen eller i EU-direktivet.

Och nu kommer ännu en vetenskaplig rapport som säger att 270 vargar räcker inte för att ge vargen en trygg överlevnadsstatus. Det dubbla tycks vara en mer rimlig siffra.

Att överklaga länsstyrelsernas beslut om vargjakt går att göra men bara till Naturvårdsverket, som ju inte är en oberoende part i målet .
Det bryter  förstås mot EU:s grundläggande principer. Medborgare ska kunna överklaga alla myndighetsbeslut till en domstol.

Lyckligtvis har förvaltningsrätten i Karlstad uppfattat detta. Och tar nu emot ett överklagande och ställer tills vidare in vargjakten.

Kan någon ge regering och riksdag en lektion i vad en rättsstat är?

This entry was posted in Sverige och EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.