Jagade jägare och jamsande ja-sägare

Svenska Jägarförbundet – sällan lågmält – kastade sig ut i en strid mot EU-kommissionens förslag att skärpa vapenlagarna redan innan förslaget ens lagts fram. Först idag kom texten.
Men man visste redan häromdagen att det skulle drabba jägare och tävlingsskyttar.
Hårt.

Idén att i förslaget om att förbjuda vapenhandel på nätet utom för licensierade handlare och samlare, kallas ”dråpslag mot privathandeln”.
EU-kommissionen lutar sig annars här på erfarenheter av att terrorister har köpt sina vapen på nätet och att legitima vapenhandlare inte har dragit sig för att sälja både till ”vanliga” kriminella och till terrorister.

”Landsbygdens jägare skulle helt plötsligt behöva ta sig till storstan,” fnyser EU-parlamentarikern Lars-Åke Adaktusson.
Omtänksamt av honom, men han vet nog inte hur många vapenbutiker och vapenmässor det finns ute på den svenska landsorten.

Förnya vapenlicensen vart femte  år – idén möts med hån.
”Förnedrande,” kallar EP-ledamöterna Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic det.
Den förnedringen skulle alltså bestå i att behöva titta in på polisstation och få en stämpel vart femte år. Om inte polisen väljer att sköta förnyandet över nätet, förstås.

Att införa  hälsokontroll för vapenlicenser anses likaså onödigt och dumt. Annars kunde man ju argumentera att förmågan att  se och höra bra samt att vara mentalt okej, tyvärr inte är permanenta förmågor.

SD-ledamoten Peter Lundgren tänker rösta emot alltihop – fast till och med Jägareförbundet tycker att förslaget är bra på vissa punkter. Hårda tag mot de-aktiverade automatvapen godkänner Jägareförbundet. Sådana kan lätt kan göras brukbara igen och har de facto  använts vid terrordåd i Paris.

Men så var det den verkliga stötestenen för Jägareförbundet. EU-kommissionen föreslår att halvautomatiska vapen inte tillåts för civilt bruk.
Argumentet är dels att halvautomatiska vapen är betydligt farligare än jaktvapen där man måste ladda om innan man kan skjuta igen, dels att det inte är svårt att ställa om halvautomatiska vapen till helautomatiska – och sådana vapen får bara polis eller militär ha i Europa.

De senaste tio åren har svenska jaktvapen utvecklats en hel del. Den gamla älgstudsaren har ersatts av halvautomatiska vapen som gör det lättare även för en halvdålig skytt att fälla en älg.
En femtedel av alla vapen som säljs i Sverige idag är halvautomatiska, enligt  Jägareförbundet.

Om nu jägarna skaffar sig farligare vapen, kanske en skärpning av vapenlagstiftningen vore logisk?
Även internt på Jägareförbundet har man ställt sig den frågan – om hur snart myndigheterna kommer upptäcka och reagera på den svenska vapenutvecklingen.

En svensk vapenutredare  var där redan för några år sedan, talade om förbud mot halvautomatiska vapen. Apropå att Breivik dödade 69 personer med ett halvautomatiskt vapen.
Men han möttes av ett kompakt motstånd och trots stöd från polisen, dog idén.

Intressant nog har de flesta svenska EU-parlamentariker inte brytt sig om att fundera mycket och länge på saken utan snabbt ställt sig på Jägareförbundets sida.
Enkla politiska poänger levereras prompt: ”Terrorister tar inte svensk jägarexamen.”

Kanske inte. Men kan Hells Angels tänkas bli intresserade om det bjuds på allt tuffare vapen med diplomet?

This entry was posted in EU-rätten, Sverige och EU and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Jagade jägare och jamsande ja-sägare

 1. Johan says:

  Nja är inte så enkelt. Finns jämförande tester gjorda att läsa. Försumbara skillnader mellan halvautomat och en modern repeterstudsare med liten öppningsvinkel eller en rakrepeter.

 2. ylvanilsson.se says:

  Det kan du ha rätt i, inte lättare att träffa i sig. Men eftersom du kan skjuta flera skott utan att ladda om = större chans att träffa.

 3. Johan says:

  Vad gäller halvautomatiska vapen.
  Inte alls lättare för en halvdålig skytt att träffa lättare. En dålig skytt skjuter dåligt oavsett vapen. Generellt sett så är halvautomater (finns naturligtvis undantag) sämre precisionsmässigt och även till sitt utförande. Fördelen med en halvautomat kan vara att du får ett snabbare andraskott.
  Är inget ”farligare” med den typen av halvautomater som svenska jägare har, t ex har de begränsad magasinkapacitet.

  Vad gäller förnyelse var femte år.
  Javisst är det ett hån mot en påpassad grupp människor som sköter sig. Handlar nog mer om jakthat. Licensansökningar tar idag månader, ska det nu omprövas var 5:e år!! Vilken arbetsbörda för polisen!

  Nä som ”alla” vet, stoppa inflödet av illegala enhandsvapen, rensa förorterna från illegala enhandsvapen. Vapenamnestikampanjer.
  Killen i förorten vet inte ens vad en älgstudsare är…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.