Jaså, Merkel tvingades backa?

Angela Merkel övermannades av Italiens Monti och Spaniens Rajoy, skrev den europeiska pressen efter toppmötet. Hon fick backa på det mesta, ge efter för de andra.
Tvingades satsa 120 miljarder euro i en tillväxtpakt, begärd av franske Hollande.

Hmmm.
Så ser det inte ut om man läser i dokumenten vad de faktiskt kom överens om.

* Tillväxtpaktens pengar består till hälften av EU-pengar som blivit över i budgeten men nu ska användas. Den andra hälften är garantier så att EIB kan låna ut till företag… , men 50 av de 60 garanterade miljarderna, var redan tidigare garanterade.

* Den europeiska räddningsfonden ska nu kunna köpa spanska eller italienska statsobligationer om räntan blir skrämmande hög.
Inget nytt, det kan fonden redan göra.

* Italien ska kunna begära nödlån men ändå slippa teckna åtstramningsavtal med trojkan (IMF, EU-kommissionen och ECB) som på ett förnedrande sätt tar över den nationella förvaltningen.
Fast av dokumenten framgår att åtstramningsavtal slipper Italien verkligen inte om det blir tal om nödlån. Rom slipper visserligen ifrån IMF men ECB och EU-kommissionen behåller och förstärker sina befogenheter.

Å andra sidan vann Angela Merkel att de länderspecifika rekommendationer som EU-kommissionen drar upp för varje enskilt land, blir bindande istället för rådgivande för ett land i nöd.

Hon vann också att europeiska banker ställs under en europeisk tillsyn (placerad under ECB vilka fram till nu inte har varit att leka med).
Merkel kunde också räkna hem att banker som är på väg att gå omkull, i framtiden inte längre ska räkna med nationens varma kärlek och stöd.
Det blir andra banker som via en gemensam fond får bidra med kapital OM banken kan räddas.
Och det blir ECB-tillsynsmannen som avgör den saken.

På en punkt fick Merkel ge sig. När euro-gänget nästa gång lånar upp pengar för att stödja ett land i kris, så får offentliga investerare inte företräde framför privata, om allt skulle sluta olyckligt.
Detta stärker krislandets chanser på marknaden på t ex ECBs och räddningsfondens bekostnad.

Men sammantaget var det inga dåliga dagar för Angela Merkel på toppmötet.

This entry was posted in Euron and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.