Klimatet får vänta

Men brukar kunna lita på Europaparlamentet att vara en progressiv röst – i alla fall jämfört med ministerrådet som ständigt försvarar snäva, nationella intressen.

Därför var det en besvikelse att parlamentet i veckan röstade mot förslaget att tillfälligt dra in antalet utsläppsrätter.

Marknaden som skulle sätta ett pris på CO2-utsläpp för att förmå industrin att rena och effektivisera, fungerade överraskande bra de första fem åren. Industrin minskade utsläppen med 7 procent, till låg kostnad och utan att någon av dem behövde flytta ut till Kina för att i konkurrensens namn få fortsätta att släppa ut.

Men nu händer inte mycket längre. Det finns så många utsläppsrätter  – mängder tilldelade helt gratis av generösa regeringar – att det blivit onödigt för industrin att leta efter förbättringar.

Smart idé då att se till att antalet utsläppsrätter på marknaden minskar så att priset stiger. Så att det lönar sig på nytt, att rena. Auktionerna av fler rätter kunde skjutas framåt i tiden.

Med futtiga tio röster på fel sida, sänkte parlamentet det förslaget.
Samtliga svenska moderater röstade emot. Christopher Fjellner twittrar belåtet om framgången i omröstningen.

Det är synd om företagen tydligen, i dessa dagar. De ska inte uppmanas att göra något åt den nedsmutsning de bidrar med.
För klimatproblemen har vi väl råd att vänta med?

This entry was posted in Klimat och miljö and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.