Klimatets enda förkämpe – byråkraterna

EU-kommissionens lilla miljöavdelning jobbar oförtrutet på, som om ingen eurokris funnes.

Man retar fastighetsägare och byggare över hela Europa med sina krav om att alla byggnader ska bli energisnålare snabbt.
Statistiken visar nämligen för tillfället att utan fler åtgärder hamnar besparingen inte på beslutade 20 procent utan bara 9 procent mindre i energikonsumtion.
”Miljömålen är jättebra men detaljkrav är helt fel väg för något som vi sköter bättre själva”, invänder såväl fastighetsägarna som byggindustrin.

Skogsägarna surar över det senaste förslaget att klimatpåverkan från skogs- och jordbruksmark också ska börja kalkyleras.
Inte begränsas (än..). Bara kalkyleras.
Krångligt och framförallt ett hot mot små skogsägare, tycker Sveriges största skogsägare.
”Min inställning är att EU ska hålla sig borta från saker och ting som vi sköter bättre på den nationella nivån”, säger – ack så förutsägbart – den svenske jordbruks/skogsministern Eskil Erlandsson.

Störst och argast kritiker är Kina och USA som hotar med handelskrig för att EU nu genomför sitt beslut att låta alla flygbolag som flyger på Europa betala avgifter för sin klimatpåverkan.
”Ändra ert beslut, annars…”, hotar Hillary Clinton.

Men den lilla skaran miljötjänstemän i Bryssel hör inte på det örat. Beslut är beslut.

Precis den inställning som EU:s finansministrar har haft om budgetunderskott ända sedan eurokrisen inleddes… ända fram till måndagens möte där Spaniens finansminister bad om nåd och extra tid.
Okej då. Låt gå för den här gången. Bara för att det är ni, sa finansministrarna.

Det hade aldrig miljötjänstemännen sagt.

This entry was posted in Klimat och miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.