Konkurrens med förnuft

Konkurrens är ett slipprigt begrepp i Sverige. Det är lite som med kärnkraft och EU – ibland gillar vi det, ibland inte.
Konkurrens, ja. Men med förnuft.

Det är överraskande att se den annars så eftertänksamme Mats Svegfors , VD för Sveriges radio, i sitt debatterande om public service tappa greppet om det ändå ganska enkla konceptet konkurrens.
För att slippa tas med eländet när det berör Sveriges Radio, drar han till med att yttrandefriheten är hotad.

Exakt samma argument svingades högt i luften när EU-kommissionens konkurrenstjänstemän tog sig en titt på det svenska presstödet för några år sedan.
Om inte den svenska staten fick använda skattepengar till att medfinansiera Svenska Dagbladet, Skånska Dagbladet och ett antal landsortstidningar, så skulle samhällsdebatten i Sveriges strypas och yttrandefriheten bli en schimär.

Ärligt talat? I en tid av Internet när det för första gången går att från första parkett hemifrån få följa vad som sägs i och av radio, TV, tidningar, företag, riksdagsmän, kommunalpolitiker, fackförbund, miljöorganisationer, skolelever, privata bloggare….

Samhällsdebatten skulle strypas av att norska Schibstedtkoncernen får mindre av oss svenska skattebetalare?
Hälften av alla landsortstidningar har tagits över att sin närmaste konkurrent men får fortfarande  statsbidrag fast nu för att konkurrera med sig själv…

Då är konkurrens inget kul begrepp längre. Då är den svenska kulturen och våra svenska särdrag så speciella att reglerna inte borde gälla oss.

Annars är fri och öppen konkurrens något som alla svenska regeringar alltid hyllar i EU-sammanhang. Svenska ledarsidor och näringslivsjournalister fnyser gärna åt fransmän för deras ogenerade protektionism.

Vi däremot, var inte ett dugg protektionistiska när politiker och massmedia högljutt protesterade mot EU-kommissionens broms för ett samgående mellan Scania och Volvo Lastvagnar för tio år sedan.
Statsminister Göran Persson berömdes för sin resa ner till Bryssel för att tala tjänstemännen till rätta.
Dessa oförstående tjänstemän som såg framför sig hur två lastbilsgiganter och konkurrenter blev en, och ströp konkurrensen för de skandinaviska åkarna – där de svenska i stor omfattning är ensamföretagare.

Nejdå. Det fanns svenska särdrag som Bryssel inte begrep sig på.

Konkurrens är bara kul när vi vinner. När vi för en gångs skull lyckas bromsa den där norrbaggen Petter Northug till exempel…
Inte alls lika roligt när han stänger inne våra pojkar.

This entry was posted in Konkurrenspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.