Köttkriget över – Europa vann

Det har gått 24 år sedan EU först förbjöd import av amerikanskt nötkött där man låtit djuren få tillväxthormoner.

USA svarade förstås genast med strafftullar. Eftersom amerikanerna inte tvekade om vilka européer som låg bakom, var det roquefort-ost
som först fördyrades på det här viset… och sedan la man till en hel lång lista produkter som skulle straffas.

WTO gav USA rätt 1996, européerna hade inga bevis för att skulle vara skadligt för människor att äta sådant kött.
Men EU ändrade sig som tur var ändå inte.
Istället valde fler amerikanska uppfödare att sluta med hormontillskotten.

Nu finns till slut ett fredsavtal. Europa ska släppa in 48 000 ton av kvalitetskött – utan hormoner. USA ska ta bort sina strafftullar.
Alla är nöjda och glada.

Kycklingkriget rasar emellertid vidare – guskelov!

Nio år efter hormonköttsförbudet,1997,  förbjöd EU import av amerikanska kycklingar eftersom de doppas i klorin.
Chockerande och alldeles sant.
Istället för att kräva dyra sanitetsåtgärder av producenterna, doppas amerikanska fjäderfä i klorin för att få död på alla bakterier.

Inte ens ryssarna vill köpa eländet.

This entry was posted in Fritt o rörligt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.